Γενικός Ελεγκτής για κτηματολόγιο Αμμοχώστου!

«Φύλλο και φτερό» έκανε ο Γενικός Ελεγκτής τη συμφωνία ενοικίασης του επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, υποδεικνύοντας πως «η όλη διαδικασία και το αποτέλεσμα δημιουργούσαν σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος», αφού: Δεν ήταν προϊόν υγιούς ανταγωνισμού, έγιναν ασύμφορες συμφωνίες αναφορικά με την εκτέλεση των εργασιών διαμόρφωσης του κτηρίου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις και υπέρβαση του αρχικού ποσού που υπολογίστηκε για την εκτέλεσή τους, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η παραλαβή και χρήση του κτηρίου στον προκαθορισμένο χρόνο.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


Στον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος διενεργήθηκε με αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, καταγράφονται και τα εξής:
Στις 14.5.2018, με επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών (ΥΜΕΕ) και τον έπαρχο Αμμοχώστου, αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και παρατήρησε τα ακόλουθα:

Το εν λόγω κτήριο, με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 3 των ενοικιαστήριων συμβολαίων που υπογράφτηκαν στις 15.6.2016, θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στους χρήστες για τη μεταστέγαση των Τμημάτων τους, το αργότερο στις 15.10.2016.

Τελικά, παραδόθηκε μόλις πρόσφατα με την υπογραφή στις 30.8.2018, νέων ενοικιαστήριων συμβολαίων, μετά από καθυστέρηση 22,5 μηνών. Ο συνολικός χρόνος που απαιτήθηκε για ολοκλήρωση της διαδικασίας (από τις 5.6.2014 μέχρι τις 30.8.2018) ανέρχεται σε 4 χρόνια και 3 μήνες, περίοδο την οποία ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θεωρεί υπερβολική για τέτοιου είδους διαδικασίες.

Ο Γενικός Ελεγκτής υποδεικνύει, πως με την επιλογή του εν λόγω κτηρίου, δεν έχει διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, αφού δεν ήταν προϊόν υγιούς ανταγωνισμού. Η τιμή του μηνιαίου ενοικίου που συμφωνήθηκε με τον ιδιοκτήτη (€7.83/τ.μ.) είναι ψηλή, σε σύγκριση με τη μέση τιμή που προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Δείκτη Τιμών του RICS Κύπρου κατά την 31.12.2015, για την περιοχή Παραλιμνίου (€3.34/τ.μ.).

Χαρακτηρίζει επίσης ασύμφορες τις συμφωνίες αναφορικά με την εκτέλεση των εργασιών διαμόρφωσης του κτηρίου, από το κράτος αντί από τον ιδιοκτήτη όπως θα έπρεπε, έναντι ποσού €500.000, το οποίο με την ανάλογη κατανομή του στα 9 χρόνια ενοικίασης, ανεβάζει την τιμή του μηνιαίου ενοικίου σε €9.84/τ.μ.