Γενικός Εισαγγελέας για Αγία Νάπα



Δέκα επεμβάσεις εντός της παραθαλάσσιας κρατικής δασικής ζώνης, εντοπίζει στην ετήσια έκθεση του για το Τμήμα Δασών η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Οι εννέα από αυτές προκλήθηκαν προγενέστερα της 14.4.2006, ημερομηνίας κατά την οποία ψηφίστηκε ο σχετικός Κανονισμός για την απαγόρευση εκμίσθωσης ή άλλης διάθεσης γης εντός της παραθαλάσσιας κρατικής δασικής γης.

Όπως αναφέρεται, το Τμήμα Δασών εξέδωσε άδεια χρήσης, με αγοραίο ενοίκιο, μόνο στη μία από τις περιπτώσεις αυτές, ενώ για τις υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που προκλήθηκε μετά την ψήφιση του Κανονισμού, επιβάλλει ετησίως, από το 2013 και μετά, εξώδικο πρόστιμο, το οποίο αντιστοιχεί στο υπολογιζόμενο αγοραίο ενοίκιο.

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία, έχοντας τις επιφυλάξεις της για τη νομιμότητα του ζητήματος, ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα νομική συμβουλή επί του θέματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, στην απάντηση του, ανέφερε ότι δεν μπορούν να εκδοθούν και/ή να χορηγηθούν ετήσιες άδειες χρήσης καθώς αυτό απαγορεύεται ρητά από τον Κανονισμό 12 της ΚΔΠ 134/2012 και οι εν λόγω επεμβάσεις δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που μπορούν να δικαιολογηθούν για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος.

Συνεπώς το Τμήμα θα πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για άμεσο τερματισμό και/ή άρση της παρανομίας και όχι να περιορίζεται σε εξώδικο συμβιβασμό και/ή στην επιβολή ετησίως ενός χρηματικού προστίμου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενημέρωσε για την πρόθεση της να στοιχειοθετήσει ποινικές υποθέσεις για τερματισμό/ άρση των επεμβάσεων.

Ωστόσο δύο περιπτώσεις το Τμήμα εξέδωσε και πάλι εξώδικα στο ύψος του αγοραίου ενοικίου, για το έτος 2017.


ΠΗΓΗ: cyprusTimes