Γάμοι μέχρι τις 3 τα ξημερώματα - Το νέο διάταγμα


Το διάταγμά του, για το τι θα ισχύει από τις 4 Ιουνίου, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διάταγμα επιτρέπεται μετακίνηση προσώπων μέχρι τις 3 τα ξημερώματα στις περιπτώσεις συμμετοχής σε εκδηλώσεις γάμων, νοουμένου ότι προσκομίζουν αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. πρόσκληση). Εξάλλου, επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, τηρουμένου του σχετικού πρωτοκόλλου, με τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε εσωτερικούς χώρους με την προσκόμιση SafePass και επιτρέπεται η διενέργεια εκδηλώσεων σε παιδότοπους, λούνα παρκ και θεματικά πάρκα με την προσκόμιση SafePass. Η διενέργεια εκδηλώσεων στους πιο πάνω χώρους ήταν προγραμματισμένο να επιτραπεί στις 16 Ιουνίου και μετακινείται νωρίτερα η ημερομηνία.

Επειδή με Γνωστοποίηση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας κήρυξε ως μολυσμένες τοπικές περιοχές με τον Κορωνοϊό COVID-19 δυνάμει του άρθρου 4 του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, Κεφ. 260, τις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου και επειδή, λόγω αδήριτης ανάγκης που προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα για την προστασία της δημόσιας υγείας, για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19 και λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ότι μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, ποσοστό 54,1% έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου και ποσοστό 31,9% ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό σχήμα, ενώ ταυτόχρονα, από τις 28 Μαΐου 2021 μέχρι και την 1η Ιουνίου 2021 καταγράφηκαν 208 κρούσματα, ενώ ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων καθημερινά κυμαίνεται μεταξύ 65 έως 85 ασθενών την ημέρα και δεδομένου ότι κατά την πιο πάνω περίοδο καταγράφηκαν 3 θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την ασθένεια COVID-19, καθώς και ότι το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων για την ασθένεια του Κορωνοϊού COVID-19, κυμαίνεται κοντά στο 0,2%, ισχύουν οι ακόλουθοι Κανονισμοί για τις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου:

1. Το παρόν Διάταγμα θα αναφέρεται ως το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 21) του 2021.

2.1 Με ισχύ από την 4η Ιουνίου 2021 και ώρα 05.00 π.μ., ο Κανονισμός 2.2(α) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 20) του 2021, τροποποιείται ως ακολούθως:

(α) Με τη διαγραφή της άνω και κάτω τελείας από τέλος της υποπαραγράφου (iii) αυτού και την αντικατάστασή της με το σημείο του κόμματος, και

(β) με την προσθήκη της ακόλουθης νέας υποπαραγράφου (iv), αμέσως μετά την υποπαράγραφο (iii): «(iv) μετακίνηση προσώπων μέχρι τις 03.00 π.μ. στις περιπτώσεις συμμετοχής σε εκδηλώσεις γάμων και νοουμένου ότι κατέχουν αποδεικτικό στοιχείο:».

2.2 Ο Κανονισμός 2.2(λ) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 20) του 2021, διαγράφεται και καταργείται.

2.3 Ο Κανονισμός 2.2(φ) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 20) του 2021, διαγράφεται και αντικαθίσταται, με την ακόλουθη νέα παράγραφο (φ):

«(φ) Επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και για τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων στους εσωτερικούς χώρους, απαιτείται η κατοχή είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης στις περιπτώσεις προσώπων που νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης,».

2.4 Με ισχύ από την 4η Ιουνίου 2021, ο Κανονισμός 2.2(ωγ) του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 20) του 2021, τροποποιείται με τη διαγραφή της φράσης «από τη 16η Ιουνίου 2021» (πρώτη και δεύτερη γραμμή).

2.5 Ο Κανονισμός 2.6 του περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 20) του 2021, τροποποιείται με την κατάργηση και διαγραφή της επιφύλαξης αυτού και την αντικατάστασή της με την ακόλουθη νέα επιφύλαξη:

«Νοείται ότι, απομακρύνεται όλο το προσωπικό μέχρι την ολοκλήρωση της απολύμανσης και την επαναλειτουργία τους. Για την απολύμανση χρησιμοποιείται εγκεκριμένο απολυμαντικό, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus /press/3042020_2.pdf., είτε από αδειούχους χρήστες βιοκτόνων, είτε από τον Λειτουργό Ασφάλειας και Υγείας κάθε επιχείρησης/Υπηρεσίας που είναι ορισμένος δυνάμει των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2021 και νοουμένου ότι έχει λάβει κατάρτιση για τον σκοπό αυτό. Μετά την απολύμανση, ο χώρος παραμένει κλειστός για τουλάχιστον τρεις (3) ώρες και ακολούθως ανοίγουν οι πόρτες για περίπου 30 λεπτά για εξαερισμό, πριν την είσοδο του προσωπικού, με εξαίρεση τις στενές επαφές του κρούσματος, οι οποίες θα προκύψουν από την ιχνηλάτηση και θα τεθούν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού».

3. Το παρόν Διάταγμα τίθεται σε ισχύ, με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.