Φωτιά στις τσέπες βάζουν τα καύσιμα – Πώς και πότε μπαίνει πλαφόν;

Φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών έβαλαν οι νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες ουσιαστικά «εξαφάνισαν» και τη μείωση στη φορολογία στα καύσιμα η οποία αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο. Η μείωση ήταν ουσιαστικά 6%.

Η αύξηση που παρατηρείται εξηγείται μέσω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές αγοράς. Η συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και τις επιπτώσεις στην οικονομία συζητήθηκαν ύστερα από πρόταση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους χθες στη Βουλή.

Σε δημόσιο κάλεσμα – πρόκληση μέσω του SigmaLive προχώρησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης με αφορμή το ζήτημα των αυξήσεων των τιμών των καυσίμων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ότι υπάρχει συνέχεια στις αυξήσεις των καυσίμων και ότι η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων από 1,05 σεντ έφθασε τα 1,21 σεντ και πλέον η μείωση στους φόρους έχει υπερκαλυφθεί.

Οι προϋποθέσεις για να επιβληθεί πλαφόν στα καύσιμα

Σχετική ενημέρωση της Επιτροπής Εμπορίου από το Υπουργείο Ενέργειας, αναφέρει ότι δεν διαφαίνεται αισχροκέρδεια και ούτε δικαιολογείται παρέμβαση για πλαφόν.

Ο Νόμος 115(Ι)2004, παρέχει τη δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας να επιβάλει ανώτατες τιμές πώλησης (πλαφόν) για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή για περίοδο μέχρι 45 μέρες.

Το πλαφόν επιβάλλεται όταν ο Υπουργός εύλογα πιστεύει ότι το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι "σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο" από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

Βάσει του Νόμου, ο Υπουργός κατά τον καθορισμό των ανώτατων τιμών λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς και ιδίως:

1. τις τιμές εισαγωγής των πετρελαιοειδών και
2. τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών, των διανομέων και των πρατηριούχων.

Πριν από ακριβώς 9 χρόνια, τον Μάρτιο δηλαδή του 2010, ο τότε Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης είχε ανακαλέσει απόφαση για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα. ''Με το νέο Διάταγμα ανακαλείται το Διάταγμα της 22ας Φεβρουαρίου 2010 με το οποίο καθορίστηκε, για περίοδο 8 ημερών, ανώτατη λιανική τιμή πώλησης για τη βενζίνη 98 οκτανίων, τη βενζίνη 95 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης'', ανέφερε, τότε, το σχετικό διάταγμα.

Πηγή:sigmalive