Φωνή»: Άλλοθι στους παιδεραστές με... εισήγηση βουλευτών


Την εισαγωγή της υπεράσπισης περί άγνοιας της ηλικίας του θύματος, η οποία έχει εδώ και χρόνια καταργηθεί τόσο στον ποινικό κώδικα όσο και στην εξειδικευμένη νομοθεσία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, φαίνεται ότι εισηγούνται βουλευτές. 

Η Πρόεδρος της «Φωνής», Αναστασία Παπαδόπούλου, με παρέμβασή της, εκφράζει την έκπληξή της για την εν λόγω πρόταση, σημειώνοντας ότι «ως Συμβούλιο Φωνή δηλώνουμε ξεκάθαρα την κάθετη αντίθεση μας με την προτεινόμενη εισήγηση των Βουλευτών και καλούμε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών να μην προχωρήσουν με αυτή την εσήγηση, η οποία ουσιαστικά θα αναιρέσει τις προσπάθειες και τις έστω μικρές αυτές νομοθετικές επιτυχίες των τελευταίων ετών».

Διαβάστε αυτούσια την παρέμβαση της κ. Παπαδοπoυλου:


«Είναι με τουλάχιστον έκπληξη που έχουμε πληροφορηθεί ότι σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατά τη συζήτηση τροποποιητικής πρότασης νόμου του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας Θυμάτων έχει γίνει εισήγηση από Βουλευτές, όπως εισαχθεί η υπεράσπιση της άγνοιας της ηλικίας του θύματος σε σχέση με αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Η υπεράσπιση του «δεν ήξερα ότι είναι ανήλικο/η» έχει εδώ και χρόνια ρητά καταργηθεί τόσο στον ποινικό κώδικα όσο και στην εξειδικευμένη νομοθεσία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Και σήμερα ξαφνικά πληροφορούμαστε ότι σε περιπτώσεις παιδικής πορνείας γίνεται εισήγηση όπως ξανα-επιτραπεί η επίκληση αυτής της υπεράσπισης! Δηλαδή να οδηγηθούμε στο οξύμωρο, όπου εάν βιάσεις ένα παιδί να μην δικαιούσαι να επικαλεστείς την άγνοια της ηλικίας του ως υπεράσπιση, αλλά αν το βιάσεις μετά από πληρωμή να δικαιούσαι.

Η κατάργηση αυτών των υπερασπίσεων έχει επιτευχθεί εδώ και χρόνια ως την νομική έκφραση της ηθικής υποχρέωσης να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τέτοιου είδους κακοποίησης. Είναι η έκφραση της υποχρέωσης, νομικής αλλά πάνω από όλα ηθικής, ότι «όφειλες να γνωρίζεις, όφειλες να ελέγξεις, όφειλες να σκεφτείς, όφειλες να προστατεύσεις».

Ως Συμβούλιο Φωνή δηλώνουμε ξεκάθαρα την κάθετη αντίθεση μας με την προτεινόμενη εισήγηση των Βουλευτών και καλούμε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών να μην προχωρήσουν με αυτή την εσήγηση η οποία ουσιαστικά θα αναιρέσει τις προσπάθειες και τις έστω μικρές αυτές νομοθετικές επιτυχίες των τελευταίων ετών.

Και ίσως και πιο κρίσιμα, θα δώσει ένα ενελώς λανθασμένο μήνυμα στην Κοινωνία για την αποφασιστικότητα μας να καταπολεμήσουμε τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών».

Πηγή: philenews