Φωνές ΛΟΑΤΚΙ για ευλογιά των πιθήκων-«Δεν θα επιτρέψουμε στιγματισμό της κοινότητας»


Έντονη είναι η διαμαρτυρία των Accept-ΛΟΑΤΚΙ, για ενδεχόμενο στιγματισμό ανθρώπων, για την ευλογιά των πιθήκων, κάτι που θεωρούν απαράδεκτο και τονίζουν ότι δεν θα ανεχθούν στιγματισμό της κοινότητας.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση σημειώνει ότι «για σκοπό την αποφυγή οποιουδήποτε στιγματισμού της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οργάνωσή μας ξεκαθαρίζει κάποια επιστημονικά δεδομένα που τα αντλεί απευθείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

--> Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται με τη στενή επαφή ατόμων. Στενή επαφή θεωρείται η επαφή με τα εξανθήματα, με μεγάλα σταγονίδια (φτάρνισμα, βήχας), το φιλί, τη σεξουαλική επαφή οποιασδήποτε μορφής και τα αντικείμενα που πρόσφατα εκτέθηκαν στον ιό (ρούχα, πετσέτες, σεντόνια, κλπ).

--> Με βάση τα πιο πάνω, οποιοσδήποτε είναι εν δυνάμει εκτεθειμένος στον ιό, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

--> Η συχνή σεξουαλική επαφή κι εναλλαγή συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

--> Το εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων (Imvanex) είναι η καλύτερη αντιμετώπιση της ευλογιάς, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Το εν λόγω εμβόλιο αναμένεται στην Κύπρο στα τέλη Αυγούστου (ή και πιο νωρίς).

--> Ο ΠΟΥ παρουσιάζεται πολύ έντονος στο θέμα του στιγματισμού της gay κοινότητας και ξεκαθαρίζει ότι:

"Τυχόν στιγματισμός ανθρώπων λόγω ασθένειας είναι απαράδεκτος. Το στίγμα πιθανόν να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να μας εμποδίσει να τερματίσουμε αυτήν την επιδημία όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αφενός, αυξάνει την ομοφοβία και την περιθωριοποίηση της gay κοινότητας κι αφετέρου αυξάνει τον εφησυχασμό στη straight κοινότητα. Είμαστε όλοι μαζί σ' αυτό"».

Τονίζει πως «η Accept- ΛΟΑΤΙ Κύπρου δε θα επιτρέψει σε κανένα να στιγματιστεί η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με δηλώσεις στα ΜΜΕ που δακτυλοδείχνουν τα άτομά της. Ήδη έγινε αυτό και το θεωρούμε απαράδεκτο».

Επισημαίνει πως «δε θα αφήσουμε το ομοφοβικό στίγμα του HIV της δεκαετίας του '80 να επαναληφθεί. Οι συνέπειες του HIV στιγματισμού εντοπίζονται μέχρι και σήμερα, ακόμη και μέσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι "αρρώστια των gay" και ούτε "τιμωρία Θεού". Τέτοιες ομοφοβικές και ηθικιστικές δηλώσεις του παρελθόντος δεν έχουν καμιά σχέση με τα επιστημονικά δεδομένα και τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη».