Φωνές για αδικία από επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές


Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα συνεχίσουν να επιδοτούνται από το κράτος οι μισθοί χιλιάδων εργαζόμενων, οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αναστολή εργασιών εξαιτίας των διαταγμάτων που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα νέα κυβερνητικά σχέδια, οι εργαζόμενοι στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα κέντρα δεξιώσεων, στα κέντρα αναψυχής καθώς και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα συνεχίσουν να αμείβονται από το κράτος το 60% του μισθού τους. Το νέο ειδικό σχέδιο πλήρους αναστολής των εργασιών της επιχείρησης θα είναι σε εφαρμογή από τις 13 Ιουνίου μέχρι την 31η Αυγούστου.

Η παραχώρηση των σχετικών επιδομάτων θα γίνεται ως εξής:

- Επιχειρήσεις στην οποία εργοδοτούνται μέχρι εννέα πρόσωπα, το κράτος θα τους καλύψει 100%. Δηλαδή για τους επόμενους δυόμισι μήνες θα καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση το 60% των απολαβών τους.

- Επιχειρήσεις που εργοδοτούν πέραν των εννέα εργαζόμενων αυτοί θα τύχουν κρατικής κάλυψης σε ποσοστό 90%. Για παράδειγμα μια επιχείρηση που εργοδοτεί 100 πρόσωπα, οι 90 εργαζόμενοι θα πληρωθούν από το κράτος και οι υπόλοιποι δέκα από τον εργοδότη. Το ύψος του επιδόματος που θα λάβουν θα αντιστοιχεί στο 60% των ασφαλιστέων αποδοχών. 


Όπως και στα προηγούμενα σχέδια το μέγιστο ποσό του επιδόματος θα είναι τα €1,214 τον μήνα. Προϋπόθεση για να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις στο σχέδιο είναι να μην γίνουν απολύσεις από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν να βάλουν χρήματα στα ταμεία τους από τον περασμένο Μάρτιο. Ιδιοκτήτες χώρων δεξιώσεων, οργανωτές εκδηλώσεων, επιχειρήσεις τροφοδοσίας και συναυλιών βρίσκονται σε απόγνωση. Μιλώντας στον «Φ» τονίζουν πως εκτός του ότι έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα, έχουν αδικηθεί και από τα νέα σχέδια. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, Κωνσταντίνος Μωσαϊκός, δήλωσε στον «Φ» πως οι νομικοί σύμβουλοι και οι λογιστές του συνδέσμου εξετάζουν τα νέα κυβερνητικά σχέδια για να διαπιστώσουν σε ποίο σχέδιο μπορούν να ενταχθούν τα μέλη τους.

Την ίδια ώρα, ιδιοκτήτες κινηματογράφων εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους γιατί η κυβέρνηση επιχορηγεί κυρίως τα ξενοδοχεία. Στον συγκεκριμένο τομέα εργάζονται 160 εργαζόμενοι και λειτουργούν 50 αίθουσες κινηματογράφου. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών και διευθύνων σύμβουλος των κινηματογράφων RΙΟ, Μάριος Ηροδότου, ανέφερε πως υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ των επιχειρήσεων. Όπως είπε, με την επαναλειτουργία των κινηματογράφων θα δυσκολευθούν να πληρώνουν τους εργαζόμενους καθώς θα έχουν εισπράξεις μόλις 20%, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των K-Cineplex Ντίμης Καραπατάκης, διερωτήθηκε πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι μετά το άνοιγμα της επιχείρησης μετά από 6 μήνες που ήταν κλειστή. Είπε επίσης πως λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων η επιχείρηση ενώ είναι κλειστή πληρώνει €20 χιλ. μισθούς το μήνα. «Η κυβέρνηση επιχορηγεί τα ξενοδοχεία και εμάς μας αφήνει γυμνούς», συμπλήρωσε. Σημείωσε παράλληλα πως ο κινηματογράφος υποφέρει, ζητώντας τη στήριξη του κράτους μέχρι το τέλος του χρόνου.


Πηγή:Φιλελεύθερος