Φρέναρος: Έγραψε με το αίμα του τη λέξη «Ελευθερία»

Ήταν ο νεαρός δάσκαλος από το Φρέναρος, που τον αγαπούσαν και στο χωριό του αλλά και στην Άχνα όπου ήταν διορισμένος, μετά που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διδασκαλική στο Κολέγιο του Μόρφου και διορίστηκε για να διδάσκει γράμματα ελληνικά στα παιδιά του χωριού.

Στην Άχνα έμενε κάπου κοντά στον Αστυνομικό Σταθμό, αλλά τα Σαββατοκύριακα ή όταν είχε κάποια δουλειά, πήγαινε στο χωριό του με το ποδήλατο, από τον δρόμο του Βαρωσιού. Ήταν ένας πολύ καλός δάσκαλος και νέος άνθρωπος ο Φώτης Σταύρου Πίττας, ο οποίος στις 2 Σεπτεμβρίου 1958 δίδαξε σε όλους πώς γράφεται η λέξη «Ελευθερία».

Ο ίδιος μαζί με τους τρεις ηρωικούς συμπολεμιστές του, έκαναν το πανελλήνιο να δακρύσει. Στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, ιδιοκτησίας του Παναγιώτη Καλλή, ο Φώτης Πίττας, ο Αντρέας Κάρυος, ο Ηλίας Παπακυριακού και ο Χρίστος Σαμάρας, αναμετρήθηκαν με τη βρετανική  Αυτοκρατορία και τη ρεζίλεψαν. Δεν παραδόθηκαν αλλά αντιθέτως πραγματοποίησαν ηρωική έξοδο από τον φλεγόμενο Αχυρώνα, με μόνη υποστήριξη τα ντουφέκια της μικρής και σκλαβωμένης πατρίδας. Και έπεσαν μαχόμενοι γράφοντας με το αίμα τη λέξη «Ελευθερία» στη γη του Λιοπετριού. Για την οποία μιλούσε στα παιδιά του μαθητές στην Άχνα, στους φυλακισμένους συναγωνιστές του στα κρατητήρια Πύλας πριν δραπετεύσει μαζί με άλλους. Αλλά και στους συμφοιτητές του, όταν σπούδαζε στο Κολέγιο του Μόρφου. Αυτός ο νεαρός σε ηλικία Δάσκαλος από το Φρέναρος, ο Φώτης Πίττας.

Η οργάνωση των δασκάλων ΠΟΕΔ και το κλιμάκιό της στην Αμμόχωστο, πραγματοποίησαν χθες στη γενέτειρα του ήρωα μια υπέροχη εκδήλωση μνήμης και τιμής με την ευκαιρία της  συμπλήρωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο, 60 χρόνων από τη θυσία του και των τριών συμπολεμιστών του. Η ηγεσία της ΠΟΕΔ,  εκπρόσωποι των μαθητών της ελεύθερης Αμμοχώστου, συμπολεμιστές, συναγωνιστές, άνθρωποι που διετέλεσαν μαθητές του από την Άχνα και δεκάδες εκτιμητές της θυσίας του, βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη του. 

Στο μνημόσυνο που τελέστηκε στην εκκλησία του Φρενάρου ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η επιβλητική είσοδος των μαθητών που κρατούσαν λάβαρα Δημοτικών Σχολείων των Κοκκινοχωριών, Γυμνασίων και Λυκείων, που φέρουν τα ονόματα αγωνιστών της ΕΟΚΑ, ανάμεσά τους το Λύκειο Κοκκινοχωρίων και το Δημοτικό Σχολείου Δάσους Άχνας, τα οποία φέρουν το όνομα του τιμώμενου ήρωα. Συγκίνηση σκόρπισε επίσης η πορεία των μαθητών και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, από την εκκλησία μέχρι το κέντρο της κοινότητας όπου βρίσκεται το Μνημείο του ήρωα. Στον χώρο του μνημείου τελέστηκε τρισάγιο, αναγνώσθηκαν ομιλίες και ποιήματα από πολλούς ομιλητές, συναγωνιστές, μαθητές και εκτιμητές της θυσίας του ήρωα, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Αστυνομίας. 

«Σύμβολο αγώνα» 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού στην ομιλία του ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί, οι συναγωνιστές, η Εκκλησία, οι συγκρατούμενοι του ήρωα στα κρατητήρια Πύλας και Κοκκινοτριμιθιάς, οι πρώην μαθητές του Φώτη Πίττα, τίμησαν τον ήρωα δάσκαλο της ΕΟΚΑ. «Για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς, ο ήρωας της ΕΟΚΑ Φώτης Πίττας, αποτελεί φωτεινό σύμβολο προσφοράς των δασκάλων, των εκπαιδευτικών του τόπου μας, στους εθνικούς αγώνες για την Ελευθερία του νησιού μας». Ξεχωριστές επίσης παρουσίες στη μεγαλειώδη εκδήλωση για τον Φώτη Πίττα, ο Φρίξος Δημητριάδης, ο μόνος εν ζωή από τους τέσσερις αγωνιστές με τους οποίους δραπέτευσε ο ήρωας από τα κρατητήρια Πύλας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών Θάσος Σοφοκλέους, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης και δεκάδες άλλοι αγωνιστές, πρώην εκπαιδευτικοί, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος και άλλοι επίσημοι.