Φρέναρος: Ακούμπησε τους 41 βαθμούς η θερμοκρασία


Μπορεί να μην έσπασε το ρεκόρ των 45,6 βαθμών Κελσίου, που αποτελεί από την πρώτη Αυγούστου του 2010 την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο, ωστόσο η σημερινή θεωρείται μία από τις πιο ζεστές ημέρες όλων των εποχών. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση με ισχύ από τη μία το μεσημέρι, μέχρι τις πέντε το απόγευμα


Από τις δέκα το πρωί άρχισαν να καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών με τον Πρόδρομο να… κτυπά θερμοκρασίες Λευκωσίας και το θερμόμετρο να καταγράφει στις 2 και 40 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Λειτουργό Μιχάλη Μούσκο, 38.2 βαθμούς Κελσίου.


Στο σταθμό της Αθαλάσσας, που αποτελεί σημείο αναφοράς, η πιο ψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 45,3 βαθμοί Κελσίου το μεσημέρι. Στη Λάρνακα και τη Λεμεσό καταγράφηκαν 38 βαθμοί, στην Πόλη Χρυσοχούς  36 και στην Πάφο 33.


Η πιο ψηλή θερμοκρασία καταγράφηκε, ωστόσο στο σταθμό της Αθηένου και ήταν 46,0 βαθμοί Κελσίου, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μούσκο δεν έσπασε το ρεκόρ θερμοκρασίας, επειδή το συγκεκριμένο δεν θεωρείται σημείο αναφοράς.


Πτώση αύριο, άνοδος από τη Δευτέρα
Θερμή αέρια μάζα επηρεάζει την περιοχή. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τυχόν αραιή σκόνη, στα ανατολικά, αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και αργότερα, στα δυτικά, μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ, αλλά παροδικά κατά τόπους μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και στα ανατολικά παράλια και γύρω στους 23 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια, καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.


Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και το πρωί στα ανατολικά μεταβλητοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Το απόγευμα, τοπικά στα νότια και στα δυτικά παράλια, θα πνέουν μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και αργά το απόγευμα, στα νοτιοδυτικά, μέχρι ταραγμένη, ενώ το πρωί θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, στα ανατολικά και τοπικά στα νότια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 33 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 36 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 35 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.


Αύριο το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, μέχρι 3 μποφόρ, αλλά αρχικά στα δυτικά ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, στα ανατολικά και στα νοτιοανατολικά, αλλά λίγο ταραγμένη στα υπόλοιπα παράλια και τοπικά, στα δυτικά, μέχρι ταραγμένη.

 

Την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Κυριακή, παραμένοντας όμως αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, στο εσωτερικό και στα ορεινά, ενώ στα παράλια θα κυμανθεί λίγο πιο πάνω.


Άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται μέχρι την Τρίτη, κυρίως στο εσωτερικό και στα ορεινά.