Formula 1: Ένας Παραλιμνίτης στο... team της πρωταθλήτριας Mercedes (ΦΩΤΟ)


Με... σλόγκαν «win world championship» που στα Ελληνικά σημαίνει κέρδισε παγκόσμιo πρωταθλήμα, η Mercedes τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η απόλυτη πρωταγωνίστρια της Formula 1. Η Mercedes μετρά τα τελευταία έξι χρόνια το απόλυτο των πρωταθλημάτων στο συναρπαστικό πρωτάθλημα των μονοθέσιων. 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιώργος Κύζας-alphanews.Live


Ο Μπότας με τη νίκη του στο grand prix της Ιαπωνίας και τον ομόσταυλο του, Λούις Χάμιλτον, στο βάθρο, κατάφερε να εξασφαλίσει στην Mercedes το έκτο διαδοχικό διπλό πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών στη Formula 1, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ της Ferrari. 

Κι όμως, μέσα σε όλη αυτή την τεράστια επιτυχία της Mercedes τα τελευταία χρόνια υπάρχει και ένας... Κύπριος, τον οποίο το AlphaNews.Live βρήκε και συνομίλησε μαζί του για την εμπειρία που βιώνει. Πρόκειται για τον 25χρόνο Παραλιμνίτη μηχανικό, Λούη Τσίσιο, ο οποίος ζει και εργάζεται για την Mercedes στο Μπρίξγουορθ της Αγγλίας. 

Ο Τσίσιος με τον οδηγό της Mercedes, Βαλτέρι Μπότας

Ο Τσίσιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ με το πτυχίο του Μηχανολόγου μηχανικού και όντας άριστος γνώστης του κλάδου του κατάφερε να εργοδοτηθεί αμέσως στην Mercedes ως «Μechanical engineering graduate» που σε ελεύθερη... Ελληνική μετάφραση είναι ο μηχανικός ο οποίος έχει μόλις αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο. 

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο Κύπριος μηχανικός η εταιρία προσφέρει διετές συμβόλαιο με πολύ καλές απολαβές στους απόφοιτους που επιλέγει να εργοδοτήσει. 


Ζητήσαμε από τον Λούη να μας περιγράψει πως είναι η δουλειά στη Mercedes και ο ίδιος μας είπε πως η εταιρία στην Formula 1 χωρίζεται σε δύο βασικές εταιρίες. Την ομάδα που που είναι υπεύθυνη να κατασκευάσει το αυτοκίνητο εξωτερικά και την άλλη που είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της μηχανής. Ο Λούης όντας μηχανικός βρίσκεται στην «power unit» η οποία είναι υπεύθυνη για τον κινητήρα του μονοθέσιου. 

Ο Κύπριος μηχανικός όπως μας είπε βρίσκεται στο team rotation, έχοντας έτσι την ευκαιρία να περάσει από αρκετές διαφορετικές αρμοδιότητες. Τους πρώτους τέσσερις μήνες εργαζόταν ως «test design engineer» που με λίγα λόγια είχε να κάνει με όλα τα συστήματα της μηχανής όπως τα δυναμόμετρα και άλλα εξαρτήματα. 

Το περασμένο οκτάμηνο ο Τσίσιος μεταφέρθηκε σε άλλο πόστο το οποίο ήταν όπως μας είπε χαρακτηριστικά το «product engineer» στο οποίο είναι ο κύριος σχεδιασμός της μηχανής του μονοθέσιου το οποίο θα βρεθεί στις πίστες της Formula 1. Για παράδειγμα κάποιες αρμοδιότητες είναι o σχεδιασμός εξαρτημάτων της μηχανής όπως το σύστημα καύσης και κυλινδροκεφαλές. 

Ο Τσίσιος με τα τρόπαια της Mercedes του 2018

Το τελευταίο διάστημα ο Κύπριος βρίσκεται πλέον στο «Performance Lap Simulation» στο οποίο οι μηχανικοί έχουν ως αρμοδιότητα πιο τεχνικά θέματα. Ένα πολύ απλό παράδειγμα που μας έδωσε ο Λούης είναι πως σε αυτή την κατηγορία πρέπει να καταγράφουν πως συμπεριφέρεται στην πίστα η μηχανή και πόση ώρα θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί ένας γύρος από το μονοθέσιο. Στόχος τους είναι να βρίσκουν συνεχώς τρόπους βάση υπολογισμών να αυξήσουν την απόδοση του κινητήρα και να μειώσουν το χρόνο ενός ολόκληρου γύρου. 

Όπως μας είπε ο Κύπριος μηχανικός, το DNA στην Mercedes είναι ο πρωταθλητισμός και τίποτα άλλο, τη στιγμή που άλλες ομάδες έχουν ως στόχο τη μείωση των εξόδων και του προϋπολογισμού τους. Μάλιστα, μας εκμυστηρεύτηκε πως κάθε Δευτέρα μετά από κάθε αγώνα η εταιρία κάνει σύσκεψη με όλα τα μέλη της, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο ενώ παράλληλα, κάθε επιτυχία από πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση έχει οικονομικό bonus σε κάθε εργαζόμενο. 

«Αν την προηγούμενη Κυριακή νικήσαμε τότε η σύσκεψη γίνεται πρωί και υπάρχουν σαμπάνιες για να το γιορτάσουμε. Αν δεν καταφέραμε να δούμε την καρό σημαία τότε η συνάντηση είναι το απόγευμα της Δευτέρας και οι τόνοι είναι σαφώς πιο ήρεμοι» μας είπε ο Τσίσιος. 

Να αναφέρουμε ότι στο πρωτάθλημα της Formula 1 υπάρχουν δέκα συνολικά ομάδες αλλά μόνο οι τέσσερις από αυτές παράγουν κινητήρες και μια από αυτές είναι η Mercedes μαζί με τις Ferrari, Renault και Honda. H Mercedes δίνει μηχανές σε άλλες δύο εταιρίες, έτσι ουσιαστικά σε κάθε αγώνα η ομάδα έχει έξι συνολικά μηχανές στην πίστα. Οι εταιρίες με τις οποίες έχει συνεργασία η Mercedes είναι η Williams και η Racing Point.

O Tσίσιος με το τρόπαιο του Silverstone - Αγγλικό Grand Prix