Ανησυχία για «κούρεμα» μισθών στον ιδιωτικό τομέα


Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα είναι από τα πιο ευαίσθητα θέματα που αφήνει η κρίση του κορωνοϊού. Το ζήτημα είναι αν χιλιάδες εργαζόμενοι σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας θα δούνε τους μισθούς τους να διατηρούνται στα επίπεδα του 2019 ή θα υπάρξει μικρό ή μεγάλο «κούρεμα» λόγω των συνθηκών της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πέρα από το «κούρεμα» μισθών υπάρχει και ο φόβος της ανεργίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για τις αποδοχές τους αλλά και αν θα έχουν δουλειά ή θα συνεχίσουν με τους ίδιους όρους. Καθώς η οικονομία επανέρχεται με αργούς ρυθμούς στην ομαλότητα, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους. Η επόμενη μέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, συνοδεύεται από αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Υπάρχει το θέμα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και ισχύουν με τα σημερινά δεδομένα μέχρι τις 12 Ιουνίου.


Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό δεν αποκλείει όταν περάσει αυτό το διάστημα να προχωρήσουν και σε απολύσεις, ιδίως σε κλάδους που θα έχουν πολύ μειωμένο τζίρο. Στην αγορά γίνεται ακόμη ένα βήμα στο πέρασμα σε ένα μοντέλο εργασίας όπου δεν θα υπάρχουν συμφωνημένες ώρες πλήρους απασχόλησης, αλλά η κλίμακα της απασχόλησης των εργαζομένων θα εξαρτάται από τις ανάγκες της επιχείρησης και την οικονομική συγκυρία.

Στην πιο δύσκολη κατάσταση από όλους τους εργαζομένους βρίσκονται περίπου 15 χιλ. ξενοδοχοϋπάλληλοι, καθώς ορισμένα από τα ξενοδοχεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο του έτους, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν η κρατική επιδότηση που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας  θα μπορεί να συνεχιστεί. 

Τους μέσους μισθούς του προηγούμενου χρόνου δεν φαίνεται να τους απολαύσουν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχει αρχίσει το «ψαλίδισμα». Τα προβλήματα με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ξεκίνησαν το 2013  με το μνημόνιο προσαρμογής και άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται. Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, δέχθηκαν τη χαριστική βολή με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί με μέτρα ρευστότητας να τονώσει τις επιχειρήσεις υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθούν και οι θέσεις εργασίας. Κατά κύριο λόγο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, λιανικό εμπόριο, είναι στην πρώτη γραμμή των τομέων της οικονομίας που επηρεάζονται.  Το πακέτο μέτρων ρευστότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση, να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητά τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, κάτι το οποίο αναμένεται ότι θα φανεί στην πορεία.

Δέκτες παραπόνων οι συνδικαλιστές

Το θέμα είναι τι γίνεται την επόμενη μέρα και όταν δεν θα υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα από το κράτος, μέχρι τον Οκτώβριο, να μη γίνουν απολύσεις από επιχειρήσεις που πήραν μέρος σε προγράμματα κρατικής στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από συνδικαλιστικές οργανώσεις αρχίζουν και φθάνουν κοντά τους παράπονα από εργαζόμενους για μειώσεις μισθών αλλά και για απολύσεις. Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι στην αγορά εργασίας φαίνεται ότι δημιουργούνται προβλήματα από αυθαίρετες παρεμβάσεις σε ωφελήματα εργαζομένων. Γινόμαστε δέκτες καταγγελιών στη συντεχνία, πρόσθεσε, ότι υπάρχουν μειώσεις μισθών από 15% έως 40%, διαφοροποίηση του ωραρίου και σ’ ορισμένες περιπτώσεις αντί για πενθήμερη υπάρχει τετραήμερη εργασία. Έχει ξεκινήσει συμπληρωματικός διάλογος με την υπουργό Εργασίας εξήγησε, ώστε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για την απασχόληση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προοπτική ανάκαμψης.

Είναι πιο υποβοηθητικό πρόσθεσε ο κ. Μάτσας να αποτρέψουμε μονομερείς παρεμβάσεις, να κατοχυρώσουμε τα μισθολογικά δικαιώματα και να γίνουν κινήσεις που να συμβάλλουν στη μη διεύρυνση της ανεργίας. Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σκιαγραφώντας το εργασιακό περιβάλλον ανέφερε ότι αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πιέσεις στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς. Οι εργοδότες συμπλήρωσε θα προσπαθήσουν να πιέσουν για μειώσεις μισθών και να παραβιάσουν δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου κάποιες επιχειρήσεις από τον κλάδο του εμπορίου, των τροφίμων αρχίζουν και ενημερώνουν το προσωπικό ότι θα μειώσουν το προσωπικό μετά τον Οκτώβριο και δεν θα αποφύγουν τις μειώσεις των μισθών. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρόσθεσε διανύουν μια δύσκολη περίοδο και οι μισθοί από το 2013 δεν έχουν αποκατασταθεί. Η αγορά εργασίας όπως επεσήμανε δεν χρειάζεται άλλη απορρύθμιση. Αυτό που χρειάζεται πρόσθεσε είναι σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς απολαβές στους εργαζόμενους.

Οι περσινές αμοιβές

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι ο μέσος μηνιαίος μισθός που σχετίζεται με τον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης ήταν €1.251. Ο μέσος μηνιαίος μισθός για τον τομέα μεταφοράς και αποθήκευσης είναι €2.242. Για τις χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών οι μέσες μηνιαίες απολαβές €1.581, για τις πλωτές μεταφορές €2.473, για τις αεροπορικές μεταφορές €3.046, για την αποθήκευση και υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες είναι €2.529 και για τις ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες €1.408.

Αντίθετα, τα επαγγέλματα με τις χαμηλότερες απολαβές αφορούν επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα όπως είναι η γεωργία. Οι μηνιαίοι μισθοί για επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φυτική και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες, είναι μόλις €824 ενώ για δασοκομία €1087.

Λίγα περισσότερα €1.105 λαμβάνουν όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτήρια και εξωτερικούς χώρους και κατασκευή ειδών ένδυσης.  Η κυβέρνηση με διαφοροποιημένα σχέδια παραχώρησε στήριξη σε 220 χιλ. εργαζομένους των οποίων η εργασία βρίσκεται σε πλήρη ή μερική αναστολή, καθώς και σε 31 χιλ. αυτοτελώς εργαζόμενους. 

Tα κόμματα δεν αγγίζουν το κρατικό μισθολόγιο

Τα κόμματα δεν θέλουν με κανένα τρόπο να διαταράξουν το κρατικό μισθολόγιο εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και δεν υιοθετούν, στον παρόν τουλάχιστον στάδιο, προτάσεις ή φωνές οργανώσεων για αποκοπές μισθών, επιδομάτων ή συντάξεων για μείωση του εργατικού κόστους στο δημόσιο. Τα  περισσότερα των κομμάτων αξιώνουν και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντί σε μειώσεις μισθών, για να δοθεί, λένε, μία πρόσκαιρη ανάσα στα δημοσιονομικά.

Παγκόσμιο φαινόμενο οι επιπτώσεις στην απασχόληση

Οι απολαβές των εργαζομένων σε έξι χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, είναι χαμηλότερες κατά μέσο όρο από πριν από δέκα χρόνια, ενώ σε άλλες τρεις χώρες της ΕΕ οι μισθοί έχουν σχεδόν παγώσει την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ETUC, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων. Η παγκόσμια επίπτωση της πανδημίας στον βαθμό απασχόλησης είναι τεράστια. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) εκτιμά ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η απώλεια ωρών εργασίας θα φτάσει το 10,5% και αυτό ισοδυναμεί με 305 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για το 1,6 δισεκατομμύριο ανθρώπων στον άτυπο τομέα της οικονομίας, το 60% του οποίου αναμένεται να έχει μείωση των εισοδημάτων του.


ΠΗΓΗ:philenews