Φεύγουν άρον-άρον οι Βρετανοί τουρίστες

Ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία και επίσπευση της επιστροφής, στη χώρα τους, αρκετών Βρετανών τουριστών προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση των βρετανικών Αρχών να επιβάλουν υποχρεωτική καραντίνα από τα ξημερώματα της Κυριακής σε όσους ταξιδιώτες φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Κύπρο.

Η απόφαση των Βρετανών δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την τουριστική βιομηχανία, που περνά εξαιτίας της πανδημίας τη χειρότερή της χρονιά από την τουρκική εισβολή και εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για χειμερινό τουρισμό.  Όπως πληροφορείται ο «Φ», μετά τα νέα κακά νέα, από χθες το πρωί υπήρχε κινητικότητα από αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να μεταφέρουν εσπευσμένα πίσω στη Βρετανία κόσμο πριν τις 4 το πρωί της Κυριακής (ώρα Αγγλίας) που τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο, ενώ αυξημένη κίνηση και πληρότητα στις πτήσεις προς τη Βρετανία αναμένεται να παρατηρηθεί και σήμερα.

Σύμφωνα με την Hermes Airports, την εβδομάδα που ολοκληρώνεται αύριο, ήταν προγραμματισμένες συνολικά 204 πτήσεις από και προς την Αγγλία και από τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, 96 αφίξεις και 108 αναχωρήσεις. Σημειώνεται ότι μετά την προχθεσινή απόφαση των Βρετανών να βγάλουν λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στην Κύπρο τη χώρα μας από τους προορισμούς που δεν απαιτείται υποχρεωτική καραντίνα, οργανωτές ταξιδιών προχώρησαν σε διακοπή των προσφορών τους για την Κύπρο, ενώ η TUI ανακοίνωσε πως αναστέλλει το πρόγραμμά της προς την Κύπρο, τουλάχιστον μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Θεωρείται εξάλλου δεδομένο πως οι αεροπορικές εταιρείες, τουλάχιστον με τον επαναπατρισμό των Βρετανών που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, θα προχωρήσουν και σε αλλαγές του πτητικού τους προγράμματος, εφόσον δεν υπάρξει οποιαδήποτε νέα απόφαση από τις βρετανικές αρχές όσον αφορά την κατάταξη της Κύπρου. Η κατάσταση έχει θορυβήσει τους επαγγελματίες του κλάδου και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φαίνεται ότι έχουν γίνει διαβήματα ώστε το συγκεκριμένο μέτρο να επανεξεταστεί από πλευράς Βρετανίας στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ανάγκη αλλαγών

Η κατάσταση ενέτεινε τις ανησυχίες που ήδη υπάρχουν για το μέλλον της βιομηχανίας, με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για άλλη μια δυσάρεστη εξέλιξη στις προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών, τονίζοντας πως οι Βρετανοί, από τον Αύγουστο που επανήρχησαν οι πτήσεις από την Αγγλία, αποτελούσαν τον κύριο αιμοδότη των ξενοδοχείων.

Μιλώντας στον «Φ», ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε πως η απόφαση των Βρετανών αποτελεί μία πολύ αρνητική εξέλιξη στην προσπάθειά μας να φέρουμε χειμερινό τουρισμό από τον συγκεκριμένο προορισμό, παρά τη διάθεση και την επιθυμία που υπήρχε για ταξίδια στο νησί μας από την Αγγλία. 

Ο ίδιος είπε πως, λόγω της κατάστασης, από χθες το πρωί μεγάλοι οργανωτές ταξιδίων και τουριστικοί πράκτορες ενημερώνουν τους πελάτες τους να μην πάνε στο αεροδρόμιο, προκειμένου να αποφύγουν την καραντίνα, και τους πρόσφεραν πτήσεις προς άλλους προορισμούς. Την ίδια ώρα, όπως είπε, αρκετοί ήταν οι Βρετανοί στην Κύπρο που επισπεύδουν την επιστροφή τους στην Αγγλία, απορρίπτοντας όμως πως υπήρξε οποιοσδήποτε πανικός ή συμφόρηση στα αεροδρόμια. 

Ο κ. Ρουσουνίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες από τις λίγες μονάδες που θα έμεναν ανοικτές το χειμώνα να προτιμήσουν πλέον να κλείσουν κι αυτές.

Το ίδιο εκτίμησε και η γ.δ. του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, η οποία μιλώντας στον «Φ» είπε πως οι ακυρώσεις κρατήσεων άρχισαν από την Πέμπτη το βράδυ. Η ίδια ανέφερε πως το πιο αρνητικό ίσως είναι πως χάθηκε το μομέντουμ και επανήλθε η αβεβαιότητα, αφού είναι πολύ δύσκολο στο άμεσο μέλλον οι οργανωτές ταξιδιών να διαφημίσουν εκ νέου τα προγράμματα τους προς την Κύπρο. «Αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, γιατί υπήρχε ενδιαφέρον και τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις τουριστών από τη Βρετανία ανήλθαν σε 166 χιλ. και αποτελούσαν το 32,5% του συνόλου των αφίξεων που επισκέφθηκαν το νησί το πρώτο 9μηνο (512.184) και ενώ η Βρετανία εντάχθηκε στην κατηγορία Β μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων. Τον δε Σεπτέμβριο, οι αφίξεις από το ΗΒ ήταν τουλάχιστον οι μισές του συνόλου των επισκέψεων. 

Αλλαγές στην κατηγοριοποίηση

Λόγω της κατάστασης, πάντως, τόσο η κ. Ψηλογένη όσο και ο κ. Ρουσουνίδης επανέλαβαν το αίτημα των ξενοδόχων για αλλαγές όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών από πλευράς της Κύπρου και κατάργησης ουσιαστικά της κατηγορίας Γ, αφού η κατηγορία Β, όπως εκτιμούν, διασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Αυτό, σύμφωνα με τον γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ, επιβεβαιώνεται και από τους μέχρι σήμερα ελέγχους και από το γεγονός ότι η έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες δεν οφείλεται στον τουρισμό ή στις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά στη διασπορά του ιού στο εσωτερικό της χώρας.