Φεύγουν 140 υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου


Διαβάστε αυτούσιο το θέμα του Economy Today από τον Ξένιου Μέσαρίτη

"Τον δρόμο της απόσπασης φαίνεται να παίρνουν 140 υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου που θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της εταιρείας σχετιζόμενης με την PIMCO που θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων λογιστικής αξίας 916 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για πώληση του χαρτοφυλακίου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αξίας ύψους €916 εκατομμυρίων της Τράπεζας Κύπρου, σειρά παίρνει το ζήτημα μεταφοράς προσωπικού προς τον Επενδυτή που θα αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο.

Το χαρτοφυλάκιο Helix 2, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αρκετούς δυνητικούς μνηστήρες, στις 3 Αυγούστου κατέληξε στην PIMCO και ανάμεσα στα υπόλοιπα που μένουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι οι όροι μετακίνησης του προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, περίπου 140 άτομα πρόκειται να μεταφερθούν στην νέα εταιρεία η οποία θα συσταθεί από την PIMCO και θα χειρίζεται το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Η πλειοψηφία των 140 ατόμων τα οποία θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία αφορούν μόνιμο προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου ενώ περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται στην Τράπεζα Κύπρου υπό μορφή σύμβασης συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας μέσω της KPMG. Οι συμβασιούχοι αναμένεται ότι με την μεταφορά του συνολικού προσωπικού θα υπογράψουν νέα συμβόλαια με την υπό σύσταση νέα εταιρεία.

Τα περίπου 140 άτομα είναι μόνιμοι τραπεζικοί υπάλληλοι και συμβασιούχοι που εργάζονται στο Τμήμα Αναδιαρθρώσεων και Ανάκτησης Χρεών της Τράπεζας Κύπρου (Restructuring and Recoveries Division) και διαχειρίζονται τα τελευταία χρόνια το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν επί τω πλείστον χορηγήσεις του «λιανικού τομέα» (Retail).

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και βάσει του τι είχε γίνε με το Helix1, τους μισθούς των τραπεζικών υπαλλήλων θα επωμιστεί ο επενδυτής χωρίς τις όποιες διαφοροποιήσεις στις αμοιβές ενώ θα γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές των συμβολαίων στους συμβασιούχους.  

Παρόμοιες συζητήσεις είχαν γίνει 2 χρόνια πριν, όταν είχε γίνει πώληση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου, Helix, στην Apollo Global Management. Τότε 124 άτομα είχαν μεταφερθεί στην σχετιζόμενη εταιρεία με την Apollo Global Management, την Gordian Holdings.

Κατά τους επόμενους έξι μήνες,  το χαρτοφυλάκιο θα μεταφερθεί από την Τράπεζα Κύπρου σε εγκεκριμένη Κυπριακή Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων. Στη συνέχεια, οι μετοχές της ΚΕΕΠ θα αγοραστούν από συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την PIMCO, τον αγοραστή του χαρτοφυλακίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου θα έχει την δυνατότητα να επιστρέψει στην Τράπεζα Κύπρου σε χρονικό διάστημα που αναμένεται να συμφωνηθεί αναλόγως με τις εξελίξεις που θα προκύψουν στην νέα εταιρεία και αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην Τράπεζα Κύπρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόσπαση ακόμα 140 ατόμων λόγω του πρότζεκτ Helix2 αποτελεί την δεύτερη κίνηση αποχώρησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων μέσα σε 12 μήνες. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2019 είχαν συνολικά αποχωρήσει από την Τράπεζα Κύπρου πάνω από 450 άτομα μέσω του Σχεδίου Εθελούσιας Εξόδου λαμβάνοντας αποζημιώσεις που κατά μέσο όρο προσέγγιζαν τις 200.000 ευρώ. "