Φαρμακευτική κάνναβη: "Έρχεται" μέσω της Βουλής

Που βρίσκονται οι διαδικασίες για παραγωγή της στην χώρα μας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Του Στέλιου Στυλιανού της offsite.com.cy


Μεγάλη είναι η συζήτηση κατά πόσο θα πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή οι κανονισμοί μέσα από τους οποίους θα επιτρέπεται σε εταιρείες να προχωρήσουν στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην χώρα μας.

Οι κανονισμοί μετά από παράταση μηνών, παίρνουν σήμερα το δρόμο για την ολομέλεια της Βουλής, με τους βουλευτές να καλούνται να αποφασίσουν αν στρέφονται υπέρ η κατά της παραγωγής ιατρικής κάνναβης.

Το όλο θέμα τους τελευταίους μήνες αποτέλεσε εντατικό θέμα συζήτησης στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής πριν το καλοκαίρι, με τους βουλευτές να το αποσύρουν προσωρινά από την συζήτηση το περασμένο Μάιο.

Σημειώνεται πάντως ότι μερίδα βουλευτών είχε ταχθεί εναντίον στο παρελθόν στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς πιστεύουν ότι επιτήδειοι θα εκμεταλλεύονταν την όλη κατάσταση.

Μάλιστα, βουλευτές τονίζουν ότι ο λόγος την διαφωνίας τους εστιάζεται καθαρά στην παραγωγή και όχι στην διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης, καλώντας το κράτος όπως προχωρήσει στην δωρεάν παραχώρηση της σε όποιους ασθενείς την έχουν ανάγκη. 

Το ερώτημα που έθεταν και στις συνεδρίες της Επιτροπής που προηγήθηκαν, ήταν εάν χρειάζεται η χώρα να μπει σε μια τέτοια διαδικασία ή εάν θα ήταν καλύτερο να προσφέρει στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Έντονο το ενδιαφέρον

Πάντως όπως και να έχει το ενδιαφέρον επενδυτών για να προχωρήσουν στην παραγωγή φαρμακευτική κάνναβης είναι έντονο. Με την αρμόδια αρχή να περιμένει τις εξελίξεις στην Βουλή για να προχωρήσει με τις διαδικασίες.

Μάλιστα παρά τις φωνές που ακούγονται για να μην προχωρήσει η χώρα στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, φαίνεται η κυβέρνηση να παραμένει προσηλωμένη στο στόχο, καθώς θεωρεί ότι η χώρα έχει να κερδίσει πολλά από την εξαγωγή της.

Οι κλιματικές συνθήκες βοηθούν την παραγωγή, σε αντίθεση με άλλες χώρες οι οποίες παράγουν σήμερα.

Όπως σημειώνεται το γεγονός ότι στους κανονισμούς υπάρχει η προϋπόθεση για να κερδίσει κάποιος την προσφορά θα πρέπει να έχει πενταετή πείρα, διασκεδάζει τις ανησυχίες αμφιβόλου ποιότητας φαρμακευτικής κάνναβης.

Όπως σημείωσε στην Offsite ο Διευθυντής των φαρμακευτικών υπηρεσιών Λούης Παναγή οι ίδιοι ως αρχή είναι πανέτοιμοι, περιμένοντας να δουν τους τελικούς κανονισμούς, εάν αυτοί ψηφιστούν από την βουλή, για να προχωρήσουν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος και στην επιλογή των δύο παραγωγών για την Κύπρο.

Εν αναμονή λοιπόν των αποφάσεων της βουλής…