Φάουτσι: Πιθανό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να χορηγείται σε ετήσια βάση


Είναι «πιθανό» το εμβόλιο κατά της Covid-19 να μπορεί να γίνει ένα ετήσιο εμβόλιο, όπως το εμβόλιο της γρίπης, δήλωσε σήμερα ο δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε να μπορούμε να συγκρατήσουμε αυτό το συγκεκριμένο ξέσπασμα και όλες τις συνέπειές του σε όλο τον κόσμο με τρόπο που να μην έχει... εναλλαγές διαφόρων εκδόσεων του ιού, ώστε να πρέπει να το αντιμετωπίζουμε διαφορετικά κάθε χρόνο», δήλωσε ο Φάουτσι σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη.

Ο Φάουτσι είπε επίσης ότι είναι «εντελώς κατανοητό» ότι οι επιστήμονες εργάζονται ήδη σε ένα καθολικό εμβόλιο κορωνοϊού που θα αντιμετωπίσει όλες τις παραλλαγές.

Β.1.1.7

Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ερευνητών και πρωτοεντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το στέλεχος αυτό μεταφέρει τη μετάλλαξη N501Y (Nelly).

Το αμερικανικό CDC έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να επιδεινώσει τη μετάδοση της πανδημίας.

Αναφορικά με το αν το στέλεχος της Βρετανίας προξενεί πιο σοβαρή ασθένεια, οι απόψεις διίστανται.

«Τα τελευταία δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι ο ιός εμφανίζεται λίγο πιο τοξικός με την έννοια ότι πιθανά προκαλεί πιο σοβαρές ασθένειες», εκτιμά ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι.

Β.1.351

Το στέλεχος αυτό που επίσης αναφέρεται και ως 501Υ.V2 εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.

Στη συνέχεια στη Νότια Καλιφόρνια και λίγο μετά στο Μέριλαντ.

Κανείς από τους τρεις ανθρώπους στους οποίους διαγνώστηκε στις ΗΠΑ δεν είχαν επαφή ο ένας με τον άλλον ούτε είχαν ταξιδέψει πρόσφατα. Αυτό σημαίνει ότι το στέλεχος αυτό εξαπλωνόταν χωρίς να γίνεται αντιληπτό στις κοινότητες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλέον έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 30 χώρες.

«Η μετάλλαξη, που ανιχνεύτηκε πρώτα στη Νότια Αφρική έχει μεταδοθεί γρήγορα πέρα από την Αφρική και αυτό που με κρατά ξάγρυπνο τις νύχτες είναι πως πιθανότατα κυκλοφορεί σε μια σειρά από αφρικανικές χώρες», λέει ο δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακός διευθυντής για την Αφρική του ΠΟΥ.

Έχει ένα διαφορετικό μοτίβο μεταλλάξεων που προκαλεί περισσότερες φυσικές αλλαγές στη δομή της πρωτεΐνης σε σχέση με την B.1.1.7. Μία σημαντική μετάλλαξη, η οποία αποκαλείται E484K, που έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες Erik (λόγω του πρώτου γράμματος του στελέχους), φαίνεται πως επηρεάζει τον τομέα δέσμευσης των υποδοχέων, το μέρος της πρωτεΐνης που είναι πιο σημαντικό για την προσκόλληση στα κύτταρα.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον ιό να ξεφύγει, εν μέρει, από τα αποτελέσματα ενός εμβολίου.

Έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια δείχνουν ότι, παρότι μπορεί να μειώνει κάπως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η μετάλλαξη δεν εξασθενεί την προστασία του, προς το παρόν.

P.1

Μία παραλλαγή του ιού που θεωρείται υπεύθυνη για τη μετάδοση του ιού στη Βραζιλία, τον Ιανουάριο εντοπίστηκε και στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

Ο φορέας της είχε έρθει από τη Βραζιλία και έτσι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης στην κοινότητα.

Το συγκεκριμένο στέλεχος βρέθηκε στο 42% των περιπτώσεων στη βραζιλιάνικη πόλη Μανάου ενώ εντοπίστηκε και στην Ιαπωνία σε τέσσερις ταξιδιώτες από τη Βραζιλία.

Το στέλεχος αυτό μεταφέρει επίσης τη μετάλλαξη E484K (Erik).

L452R

Πρόκειται για μετάλλαξη που έχει εμφανιστεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και σε κάποιες άλλες χώρες.

Κάθε στέλεχος του ιού μπορεί να καθιερωθεί και να γίνει πιο συνηθισμένο αν βρεθεί στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Αν ένα συγκεκριμένο στέλεχος συμβεί να κυκλοφορεί την ώρα που η μετάδοση αυξάνει εξαιτίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αυτό το στέλεχος θα επικρατήσει και θα γίνει πιο συνηθισμένο όχι επειδή μεταδίδεται πιο γρήγορα αλλά απλώς επειδή ήταν εκεί.

Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να φανεί αν αυτές οι μεταλλάξεις αυξάνουν την ήδη με αστρονομικούς ρυθμούς μετάδοσης του ιού.

Ήδη το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχει αρχίσει να περιλαμβάνει τις μεταλλάξεις τις προβλέψεις του.

Πηγή: cnn.gr