Εξετάσεις Τετραμήνου και Παγκύπριες - Η αγωνία στο ζενίθ


Ακριβώς σε μία εβδομάδα, δηλαδή σε λιγότερο από πέντε εργάσιμες μέρες, χιλιάδες μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών ρίχνονται στη μάχη των εξετάσεων.

Η εξεταστική διαδικασία του δευτέρου τετραμήνου, η οποία σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 16 Μαΐου και να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου για όλους τους μαθητές και των τριών τάξεων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Μιας χρονιάς η οποία έχει σημαδευτεί από εντάσεις, οι οποίες προέκυψαν από προβλήματα και στρεβλώσεις που εντόπισαν εκπαιδευτικοί φορείς και δη, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, κατά τις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου τον περασμένο Ιανουάριο. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων του δευτέρου τετραμήνου, τόσο για τους μαθητές όλων των τάξεων των Λυκείων, όσο και για τους μαθητές όλων των τάξεων των Τεχνικών Σχολών, είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. 


Με ανησυχίες οδεύουν στην εξεταστική διαδικασία που πλησιάζει οι φορείς, ωστόσο ευελπιστούν ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε το πρώτο τετράμηνο, θα βοηθήσει στο να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και οι ίδιες παραλείψεις.  

Σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε ότι αυτό που αναμένεται τώρα, με την έναρξη των εξετάσεων του δευτέρου τετραμήνου είναι «να δούμε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας να γίνονται πράξεις». Σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, οι διαβεβαιώσεις αυτές αφορούν κυρίως τις διαδικασίες θεματοθέτησης και την καλύτερη προετοιμασία, όπως λέχθηκε από πλευράς υπουργείου, καθώς επίσης και το βαθμό δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων, ένα θέμα το οποίο απασχόλησε έντονα το περασμένο τετράμηνο. Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής των οργανωμένων γονέων εστίασε και στη λειτουργία των ειδικών εξεταστικών κέντρων για τα παιδιά που κατά την περίοδο των εξετάσεων του δευτέρου τετραμήνου θα νοσούν με κορωνοϊό ή θα είναι επαφές κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι δεν θα έχουμε όσον αφορά αυτό το ζήτημα, δεύτερη και τρίτη σειρά εξετάσεων με διαφορετικά γραπτά και ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Πολύ πιο έντονος εκφράζοντας αγανάκτηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), Γρηγόρης Γρηγορίου. Όπως ανέφερε στον «Φ» επικρατεί μεγάλο άγχος στις τάξεις των μαθητών και αγανάκτηση. Χαρακτηριστικά πολύ πιο έντονα, όπως σημείωσε, κυρίως στην περίπτωση των τελειόφοιτων μαθητών, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρακαθήσουν σε δύο εξεταστικές διαδικασίες –τετράμηνες και Παγκύπριες Εξετάσεις-. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μαθητικού κινήματος, η στάση του υπουργείου Παιδείας ιδίως αυτή τη σχολική χρονιά «ήταν εγκληματική», καθώς εμφανίστηκε με μία έντονη επιμονή να εφαρμόσει το θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ικανοποίηση από τη διαφοροποίηση της ύλης ενόψει των εξετάσεων, ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ανέφερε ότι η μείωση της ύλης ήταν αναγκαία καθώς δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για να καλυφθεί και να αφομοιωθεί από τους μαθητές. 

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι στην πορεία αυτήν προς τις εξετάσεις, αρκετοί είναι οι μαθητές που ήδη… αποχαιρέτησαν τα σχολεία τους. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, πολλά παιδιά που έχουν την ευχέρεια απουσιών έχουν ήδη επιλέξει να παραμένουν στο σπίτι για διάβασμα παρά να βρίσκονται στις σχολικές μονάδες. Φαινόμενο που αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα, καθώς ήδη μετρούν αντίστροφα για τις εξετάσεις της άλλης Δευτέρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΣΕΜ, το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός μαθητών παραμένει στο σπίτι για να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, τόσο για τις εξετάσεις τετραμήνου, όσο και για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, καταδεικνύει το μεγάλο άγχος που επικρατεί. 

Δεν τελειώνουν οι επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων 

Το γεγονός ότι σε μερικές μέρες ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά και ρίχνουν αυλαία και οι εξετάσεις, δεν σηματοδοτεί και το τέλος των επαφών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων καθώς οι ανησυχίες τους για την πορεία και εφαρμογή του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, παραμένουν στο τραπέζι. Το γεγονός δε, ότι ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε σχετικές επιστολές του προς ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, αναφέρεται σε εισηγήσεις και προτάσεις που αγγίζουν τόσο τις εξετάσεις τετραμήνων, όσο και τη δομή του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, εντείνει την ανάγκη για διάλογο. Μέσα σε όλα αυτά, μπαίνει και η επέκταση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων και στο γυμνασιακό κύκλο από τη νέα σχολική χρονιά, η οποία αρχίζει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τους φορείς να διατυπώνουν ανησυχίες εάν η εφαρμογή σε αυτές τις ηλικίες παιδιών θα είναι ομαλή. Πάντως από πλευράς υπουργείου Παιδείας υπερθεματίζεται η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων στο Γυμνάσιο και μάλιστα από την πρώτη τάξη καθώς πιστεύει πως θα υπάρχει από την αρχή πλήρης και ξεκάθαρη εικόνα για τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών, ούτως ώστε να υπάρχει διαμορφωτική αξιολόγηση για βελτίωση κι ενίσχυση. Άλλωστε, εάν υιοθετηθούν και οι σχετικές προτάσεις Προδρόμου, αναμένεται ότι η επίδοση σε κύρια μαθήματα στο Γυμνάσιο θα ανοίγει ή θα κλείνει (αναλόγως) και τις πόρτες των διαφόρων κατευθύνσεων σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. 

Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Προδρόμου έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση με τους οργανωμένους γονείς Μέσης Εκπαίδευσης σήμερα το πρωί, για συζήτηση μεταξύ άλλων, και των προτάσεων που έχει ρίξει στο τραπέζι. Κι όλα αυτά, στον απόηχο της απόφασης της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της ΟΕΛΜΕΚ, την περασμένη Πέμπτη, για εξουσιοδότηση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένων και δυναμικών, σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις, οι οποίες δεν θα είναι προϊόν διαλόγου, για τα διάφορα εκπαιδευτικά κεφάλαια τα οποία είναι ανοικτά και απασχολούν τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Οι «νέες» Παγκύπριες Εξετάσεις

Εξάλλου, φέτος θα διεξαχθούν για πρώτη χρονιά οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης με τη νέα τους μορφή και στη βάση νέας νομοθεσίας, δηλαδή διαχωρισμένες από τις εξετάσεις απόλυσης από το σχολείο, καθώς ο συγκεκριμένος σκοπός, πλέον, εξυπηρετείται από τις απολυτήριες εξετάσεις, οι οποίες έχουν ήδη λάβει τη μορφή των εξετάσεων τετραμήνων. Στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης θα παρακαθήσουν οι τελειόφοιτοι μαθητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι εν λόγω εξετάσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 10 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων είναι το ακόλουθο:

> 10/6: Νέα Ελληνικά 

> 14/6: Φυσική, Οικονομικά, Τεχνολογία Τ.Σ. (Π.Κ.)

> 15/6: Ισπανικά, Εικαστικές Εφαρμογές, Γερμανικά

> 16/6: Αγγλικά 4ωρο Τ.Σ., Οικιακή Οικονομία

> 17/6: Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Λατινικά, Θεατρολογία

> 18/6: Μουσικές Σπουδές

> 20/6: Χημεία, Λογιστική, Ιστορία, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο Τ.Σ. (Θ.Κ.), Πρακτική Δοκιμασία

> 21/6: Σχεδιασμός και Τεχνολογία, Τεχνολογία Τ.Σ. (Θ.Κ.), Πρακτική Δοκιμασία

> 22/6: Αγγλικά, Φυσική 4ωρο (Τ.Σ.), Πρακτική Δοκιμασία

> 23/6: Αρχιτεκτονικό – Τεχνικό Σχέδιο, Ιταλικά, Τουρκικά, Πρακτική Δοκιμασία

> 24/6: Μαθηματικά Κοινού Κορμού, Πρακτική Δοκιμασία

> 25/6: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 

> 27/6: Βιολογία, Τεχνολογία Τ.Σ. (Π.Κ.)

> 28/6: Γαλλικά, Ελεύθερο – Προοπτικό Σχέδιο

> 29/6: Πληροφορική, Αρχαία Ελληνικά, Ηλεκτρολογία ΙΙΙ Τ.Σ. (Θ.Κ.), Ψηφιακά Ηλεκτρονικά ΙΙ Τ.Σ. (Θ.Κ.)

> 30/6: Ρωσικά, Τεχνολογία Τ.Σ. (Θ.Κ.), Γραφικές Τέχνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, ανακοίνωσε ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της (www.moec.gov.cy/ypexams), η αναθεωρημένη εξεταστέα ύλη και ο αναθεωρημένος πίνακας προδιαγραφών των εξεταζόμενων μαθημάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2022. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Εξετάσεων και του υπουργείου Παιδείας για ενημέρωση που αφορά στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας.

.

Ρεπορταζ: Ευαγγελία Σιζοπούλου / Φιλελεύθερος