Έτσι μαύρισε η Ελλάδα: Το χρονικό της εθνικής τραγωδίας

Άνθρωποι ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους. Στάχτη και αποκαϊδια. 74 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι σε ξηρά και θάλασσα, 187 τραυματίες. Μέχρι και αυτή την ώρα το τοπίο παραμένει θολό. Οι αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο για την ταυτοποίηση των σορών...η λίστα των νεκρών μεγαλώνει. Η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Η ανθρωπιά ξεχειλίζει. Η Κύπρος είναι στο πλευρό της Ελλάδας.



Το χρονικό της καταστροφής

Οι φονικές πυρκαγιές αφήνουν ανυπολόγιστη καταστροφή και πόνο.


Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας ξεσπά πυρκαγιά στην Κινέτα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σπεύδουν στην περιοχή. Λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα, ξεσπά φωτιά στην Πεντέλη...φωτιά που σκοτώνει και χάνονται οι πρώτες ψυχές. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής τρέχουν προς τη θάλασσα για να γλιτώσουν. Κάποιοι μπαίνουν σε αυτοκίνητα, τα εγκαταλείπουν και τρέχουν. Άλλοι καταφέρνουν να μπουν στο νερό, όμως πνίγονται, είτε από το νερό είτε από τους καπνούς της πυρκαγιάς.


Όταν ξημέρωσε όλοι αντιλήφθηκαν

Διασώστες στην περιοχή Μάτι λίγο πριν τις 8.00 το πρωί έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες σοκ. Σε ένα χωράφι κοντά σε μια ταβέρνα και λίγα μέτρα από τη θάλασσα, εντοπίζουν νεκρούς 26 ανθρώπους. Οικογένειες ολόκληρες, μητέρες νεκρές με τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Τα είχαν σκεπάσει με το σώμα τους για να τα σώσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν και κάηκαν μαζί. Τα 26 άτομα ανάμεσα τους και μικρά παιδιά που μπήκαν στο χωράφι για να γλιτώσουν από τις πύρινες γλώσσες που τους κυνηγούσαν και να μπουν στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν τελικά στα φλεγόμενα πεύκα.


Άλλοι ήρθαν ενώπιον ενός θανατηφόρου διλλήματος. Γκρεμός ή φωτιά. Επέλεξαν τον γκρεμό και έπεσαν αντί στη θάλασσα...στα βράχια.




Όσο περνάει η ώρα η λίστα θανάτου μεγαλώνει.

“Βλέπαμε μια μάνα με τα δύο της παιδιά...μετά τη χάσαμε στις φλόγες”, λένε στην κάμερα του Alpha αυτόπτες μάρτυρες.


Διασώστες και αστυνομικοί εντοπίζουν απανθρακωμένα πτώματα σε αυτοκίνητα. Ήταν άνθρωποι που πήραν είδη πρώτης ανάγκης, επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητα τους, όμως τους πρόλαβαν οι φλόγες.




Στον Νέο Βουτσά μια μάνα με τα δύο της παιδιά εγκλωβίζεται στις φλόγες. Προσπαθούσαν να διαφύγουν από το φλεγόμενο σπίτι τους. Βρήκαν τραγικό θάνατο στη μέση του δρόμου.


“Εκεί είναι μια μάνα με τα δύο της παιδάκια νεκροί. Εκεί! Σκεπασμένοι. Εδώ λίγο πιο κάτω άλλα δύο άτομα. Εγώ έφυγα στο τσακ!”, λέει συγκλονισμένος ένας κάτοικος της περιοχής.


Ένας ηλικιωμένος απανθρακώθηκε στο αυτοκίνητο του. Ο σκύλος του κατάφερε να σωθεί. Το πρωί, επέστρεψε εκεί όπου ήταν το αυτοκίνητο του αφεντικού του.


“Είμαστε όλοι καλά, αλλά τα χάσαμε όλα”, λέει με δάκρυα στα μάτια ένας οικογενειάρχης.


Άνθρωποι κολυμπούσαν για 5 μέχρι και έξι ώρες στη θάλασσα. Ηλικιωμένοι δεν τα κατάφεραν.



Η Κύπρος στο πλευρό της Ελλάδας


Από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο και σήμερα το πρωί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία στέλνει νωρίς το πρωί 64 πυροσβέστες και διασώστες για να συνδράμουν στην προσπάθεια. Ήδη τοπικές οργανώσεις και διάφοροι φορείς μαζεύουν είδη πρώτης ανάγκης για να τα στείλουν στην Ελλάδα.


Πηγή: alphanews.live