Έτσι θα διεξεχθούν οι βουλευτικές εκλογές


Όλα των βουλευτικών δύσκολα και η πανδημία σε έξαρση… Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για το στήσιμο καλπών και η Υπηρεσία Εκλογών έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά σενάρια και να προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου για την πραγματοποίηση της πρώτης παγκύπριας εκλογικής αναμέτρησης στην εποχή του κορωνοϊού. Ένα πρώτο τεστ έγινε τον περασμένο Αύγουστο στις εκλογές για ανάδειξη νέου δημάρχου Αγλαντζιάς. Το δείγμα βέβαια τότε ήταν πολύ μικρό, ωστόσο τα πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν τότε, θα αποτελέσουν τη βάση και για τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό η Υπηρεσία Εκλογών προχώρησε σε σχεδιασμό για την αγορά του ανάλογου εξοπλισμού σε αναλώσιμα για τις ανάγκες πραγματοποίησης των εκλογών, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται στο σχετικό πρωτόκολλο. Αυτό αυξάνει κατά ένα μικρό ποσοστό και το κονδύλι για τις εκλογές το οποίο προβλέπεται στον προϋπολογισμό του κράτους. όταν και εφόσον αυτός εγκριθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανέφερε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου, για τις ανάγκες τήρησης των μέτρων θα παραγγελθεί μεγάλος αριθμός αναλώσιμων, τα οποία περιλαμβάνουν μάσκες, αντισηπτικά και στυλό, τα οποία θα αποστειρώνονται. Συγκεκριμένα, όπως είπε, θα χρησιμοποιηθούν 45 χιλιάδες μάσκες οι οποίες θα καλυφθούν από τις μάσκες που χρησιμοποιούνται γενικότερα για τις ανάγκες του δημοσίου. Παράλληλα θα αγοραστούν 6 χιλιάδες αντισηπτικά συνολικού κόστους 18 χιλιάδων ευρώ για τις ανάγκες αποστείρωσης των στυλό τα οποία θα τοποθετούνται μετά τη χρήση στους σε ειδικά δοχεία για αποστείρωση και επανάχρηση.

Μέσα στα σενάρια που μελετήθηκαν ήταν και η χορήγηση στυλό ανά ψηφοφόρο, ούτως ώστε να είναι μίας χρήσης. Αυτό όμως θα σήμαινε πολύ μεγάλο αριθμό στυλό καθώς ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, με άγνωστη παράμετρο βέβαια το ποσοστό συμμετοχής. Ως εκ τούτου κρίθηκε πιο πρακτικά εφαρμόσιμη η παραγγελία 150 χιλιάδων στυλό για τις ανάγκες των εκλογών, με αποστείρωση και επανάχρηση τους. Το συνολικό κόστος για τα στυλό θα ανέλθει στις 6 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους ψηφοφόρους και ο καθένας θα είναι υποχρεωμένος να φέρει τη δική του μάσκα για να μπορεί να εισέλθει στο εκλογικό κέντρο και δεν θα του χορηγείται. Παράλληλα στα εκλογικά κέντρα θα βρίσκεται τουλάχιστον ένα επιπλέον άτομο από το προσωπικό, το οποίο θα έχει ως αποκλειστική ευθύνη την αποστείρωση των στυλό. Ο αριθμός των εκλογικών κέντρων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές  λειτούργησαν 1.126 εκλογικά κέντρα παγκύπρια. Υπό κανονικές συνθήκες δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά ο αριθμός τους, εκτός εάν για σκοπούς αποφυγής συνωστισμού λειτουργήσουν περαιτέρω εκλογικά κέντρα, με μέγιστο αριθμό τα 1.500. 

Όσον αφορά το προβλεπόμενο κονδύλι για τις βουλευτικές εκλογές ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ με το 50% αυτού να αφορά το κόστος για το προσωπικό που θα εργαστεί την ημέρα των εκλογών και για υπερωριακή απασχόληση για σκοπούς προετοιμασίας των εκλογικών κέντρων. Από το υπόλοιπο κονδύλι, προβλέπεται ποσό 400χιλ. ευρώ για τα έξοδα της Αστυνομίας για τις ανάγκες των εκλογών, 600χιλ. ευρώ για δημοσιεύσεις εκλογικών γνωστοποιήσεων. Περιλαμβάνονται επίσης έξοδα για το κυβερνητικό τυπογραφείο, για την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Πληροφορικής, ενοίκια αιθουσών και Δημόσια Έργα. Περιλαμβάνεται επίσης ένα κονδύλι 100χιλ, ευρώ για έκτακτα έξοδα, από το οποίο ενδεχομένως να καλυφθεί και η ανάγκη για αγορά αναλώσιμων λόγω πανδημίας. 

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών σημείωσε ακόμα ότι μελετώνται και διάφορά άλλα σενάρια για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν λόγω πανδημίας, όπως για παράδειγμα ο εντοπισμός κρούσματος σε Επαρχιακές Διοικήσεις που είναι επιφορτισμένες με την ετοιμασία εκλογικών κέντρων ανά επαρχία. 

Ρεπορτάζ: Φρίξος Δαλίτης / Φιλελεύθερος