Έτοιμοι να μελετήσουν τον κορωνοϊό 20 Κύπριοι επιστήμονες


Είκοσι Κύπριοι επιστήμονες από τα τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια Κύπρου, δηλώνουν έτοιμοι να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο. Η επιστημονική τους πρόταση έχει ήδη ετοιμαστεί και σταλεί στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αφού για τη σωστή διεξαγωγή της μελέτης απαιτείται η ανάλυση δεδομένων τα οποία αφορούν στους ασθενείς με κορωνοϊο στην Κύπρο. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο «ΩΜΕΓΑ», ο καθηγητής γενετικής Κωνσταντίνος Δέλτας, «είμαστε μια ομάδα είκοσι ατόμων από τέσσερα πανεπιστήμια και σε συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, έχουμε υποβάλει την πρότασή μας στον ΟΚΥπΥ και αναμένουμε τη θετική τους απάντηση για να προχωρήσουμε». 

Υπάρχουν, εξήγησε ο καθηγητής, «πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Σε άλλες χώρες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη τέτοιες μελέτες, πρέπει και εμείς να προχωρήσουμε». Η μελέτη, εξήγησε, «θα αφορά τόσο το θέμα της ανάπτυξης αντισωμάτων αλλά και άλλες παραμέτρους. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που αφορούν τον ιό αλλά και την ίωση ως πανδημία και πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε ασθενείς, άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αλλά και άλλα άτομα. Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης η οποία είναι συνεργάτης μας σε αυτή την πρόταση, έχει πολλά στοιχεία που αφορούν τους ασθενείς. Εκτός από τα συμπτώματα που ανέπτυξε ή δεν ανέπτυξε ένας ασθενής, θα δούμε και τον τρόπο ζωής του, αν αθλείται, αν είναι καπνιστής, τις διατροφικές του συνήθειες. Ενδεχομένως από εκεί να φθάσουμε σε κάποιες διαπιστώσεις για το αν επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες κ.λπ.». 

Ορισμένα στοιχεία, επεσήμανε ο καθηγητής, «ενδεχομένως αρχικά να φαίνονται άσχετα με την επιδημία και τον ιό αλλά στο τέλος να αποδειχθεί ότι δεν είναι καθόλου άσχετα και όλα αυτά εμείς θέλουμε να τα ερευνήσουμε και να έχουμε απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα. Είναι πολλά τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να απαντηθούν από μια τέτοια μελέτη». 


  Πηγή:philenews