Έρχονται οι νέες ποινές για τροχαίες παραβάσεις


Αρχές του Ιούλη αναμένεται ότι η Βουλή θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων για πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, που περιλαμβάνουν και την αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις.

Όπως διεμήνυσε στην Αστυνομία η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναμένεται ότι θα ετοιμαστεί προς την Ολομέλεια του Σώματος έκθεση και το θέμα να οδηγηθεί προς έγκριση τον Ιούλιο. Η Επιτροπή Μεταφορών έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση των εφτά νομοσχεδίων που προβλέπουν μεταξύ άλλων αύξηση των εξωδίκων για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, αλλά και κλιμακωτές αυξήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ. Σε περίπτωση συνδυασμού των δύο ή και κατανάλωσης ναρκωτικών στο τιμόνι, τότε θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης στους παραβάτες.


Το Τμήμα Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας ανέμενε ότι με τους περιορισμούς στη διακίνηση και την απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, θα περιορίζονταν τα θανατηφόρα δυστυχήματα, εντούτοις φέτος καταγράφεται αύξηση κατά τρεις θανάτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πέρσι είχαμε 10 νεκρούς, ενώ το ίδιο διάστημα φέτος έχουμε 13. Ένας ακόμη νεκρός που υπολογιζόταν θύμα τροχαίας σύγκρουσης, τελικά διαπιστώθηκε ότι τα αίτια του θανάτου του ήταν παθολογικά. Πρόκειται για 62χρονο μοτοσυκλετιστή που έσβησε όταν η μηχανή του ξέφυγε από την πορεία της και έπεσε σε χαντάκι στη Λεμεσό. Η νεκροτομή στη σορό του έδειξε πρόβλημα καρδίας.


Επειδή λόγω της βαρύτητας που δόθηκε πρόσφατα στον περιορισμό της πανδημίας και τα μέτρα ελέγχου χαλάρωσαν, η Τροχαία διαπίστωσε ότι πολλοί οδηγοί διακινούνταν με το κινητό στο χέρι, έτρεχαν πάνω από το όριο ταχύτητας και γενικά παραβίαζαν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με πάσα ευκολία. Γι’ αυτό και από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν οι έλεγχοι στους δρόμους, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση των οδηγών και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.


Στο μεταξύ, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών έχει απορρίψει και την ουσία της προσφυγής που κατέθεσε επηρεαζόμενη εταιρεία από τους όρους των προσφορών για τις κάμερες και η αναθέτουσα Αρχή, που είναι το υπουργείο Μεταφορών, όρισε την 22α Μαΐου ως την ημέρα που πρέπει να υποβληθούν οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους. Το κόστος εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης, υπολογίζεται στα €47.800.000, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός από ξένες εταιρείες θα είναι τεράστιος.
 

Πηγή: O Φιλελεύθερος