Έρχονται νέα μέτρα την Τετάρτη, ποια είναι τα σενάρια


Πάει για Τετάρτη το Υπουργικό που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το πρωινό της Δευτέρας, ούτως ώστε την ώρα που το Σώμα θα αποφασίζει για τα νέα μέτρα, να έχει μπροστά του ξεκάθαρη εικόνα ως προς τα αποτελέσματα της εφαρμογής της προηγούμενης δέσμης.

Στη σκιά της αύξησης των κρουσμάτων στην Κύπρο και της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζει η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών -που η μία μετά την άλλη επιβάλλουν μερικό ή καθολικό lockdown- οι ειδικοί επεξεργάζονται μια σειρά από φόρμουλες στη βάση των μοντέλων που αναπτύχθηκαν σε Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα.

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ

Το πρώτο σενάριο θέλει την επέκταση των μέτρων που ισχύουν σε Λεμεσό και Πάφο σε όλη την επικράτεια του νησιού. Δηλαδή -ανάμεσα σε άλλα- νυχτερινό κέρφιου και κλείσιμο των χώρων εστίασης στις 10 και μισή το βράδυ. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η χρονική επέκταση των μέτρων στις δύο κόκκινες επαρχίες.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τη διατήρηση των μέτρων σε δύο σταθμά, εφόσον μέχρι την Τετάρτη θα δικαιολογείται βάση της επιδημιολογική εικόνας της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της  Επαρχίας Αμμοχώστου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκλείεται να τεθούν νέοι αυστηροί περιορισμοί που θα έχουν να κάνουν με τις συναθροίσεις. Ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας σχεδόν παντού, καλά θα κάνουμε να τη συνηθίσουμε -αφού σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το μέτρο θα παραμείνει στο χάρτη για αρκετές εβδομάδες ακόμα. 

Όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο στη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Υγείας με επιδημιολόγους... 

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η διασπορά του ιού σε Πόλη Χρυσοχούς και Κυπερούντα, από κηδείες και πάρτι, προκαλεί πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές. Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών οδηγούν στο συμπεράσμα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Στην Κυπερούντα οι κάτοικοι έθεσαν αυτοβούλως στην κοινότητα σε lockdown. Περιορισμένοι όσο γίνεται, οι κάτοικοι βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Ενδεικτικό το γεγονός ότι σήμερα δεν έγινε καν η Κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία του χωριού. 

Γιώργος Παναγιώτου - Κοινοτάρχης Κυπερούντας 

"Δεν βγαίνει έξω άσκοπα, στα καφενεία κτλ, είναι στο σπίτι του γενικά και νομίζω θα περάσει και αυτό. Ευτυχώς που έγινε από το Υπουργείο αυτή η δειγματοληψία, φάνηκε ακριβώς το πρόβλημα. Φάνηκε ότι κάποια άτομα έχουν ασθενήσει. Περιορίζονται στο σπίτι τους, περιορίζουν τις επαφές τους.

Η κοινότητα μετράει συνολικά 39 κρούσματα. 

ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΕ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ

Μεγάλη είναι ανησυχία που υπάρχει και για διασπορά στους οίκους ευγηρίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Σωκράτειου Μέλαθρον στη Λεμεσό, όπου μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται ότι δημιουργείται μια μεγάλη αλυσίδα. Οι ιθύνοντες αποφάσισαν τη διενέργεια τεστ σε όλους τους τρόφιμους, μόνο που επέλεξαν εργαστήριο και μεθοδολογία μη εγκεκριμένα από το Υπουργείο Υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά, αφού οι περισσότεροι τρόφιμοι βγήκαν θετικοί στον ιό. Ως εκ τούτου το Υπουργείο φρόντισε να μεταβεί στο χώρο κλιμάκιο του ΟΚΥΠΥ ώστε να γίνει επανάληψη των τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων εκκρεμούν.


Πηγή:alphanews.Live