Έρχονται αυξήσεις ποινών για τροχαία - Οι εισηγήσεις


Τον Μάρτιο ψηφίζονται τελικά από τη Βουλή οι αυξήσεις των προστίμων για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, με το θέμα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Η κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών έχει εξετάσει το θέμα σε αρκετές συνεδρίες και αφού κωδικοποίησε τις εισηγήσεις της, διαφοροποιούμενη από αυτές της Τροχαίας, το απέστειλε στα κόμματα για τελικές θέσεις.

Τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών αποφάσισαν να δίνουν δεύτερη ευκαιρία στους οδηγούς, δηλαδή η πρώτη παράβαση να τιμωρείται ηπιότερα σε σύγκριση με τη δεύτερη, αν αυτή διαπραχθεί εντός του ίδιου έτους.

Έτσι οι εισηγήσεις των βουλευτών κωδικοποιήθηκαν ως εξής:

- Χρήση κινητού τηλεφώνου: Το υφιστάμενο εξώδικο είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και αν υπάρξει δεύτερη στον ίδιο χρόνο, τότε αυξάνεται στα 300 ευρώ.
- Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ.
- Mη χρήση προστατευτικού κράνους: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 200 ευρώ και σε δεύτερο παράπτωμα αυξάνεται στα 300 ευρώ.
- Στάθμευση σε χώρο αναπήρων: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300 ευρώ.
- Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή: Η υφισταμένη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 100 ευρώ.

Ανοικτό στην επιτροπή Μεταφορών παραμένει το θέμα που αφορά την παράβαση του ορίου ταχύτητας, αφού στην κυβερνητική εισήγηση, γίνονται διατιμήσεις ανάλογα με το ποσοστό της υπέρβασης σε χιλιόμετρα. Μέχρι τα 120 χιλιόμετρα αντί τα 100 στους αυτοκινητόδρομους θα παραμείνει η χάρη που δίνεται και σήμερα στους οδηγούς, ενώ στη συνέχεια η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας θα ποινικοποιείται κλιμακωτά.

Άγνωστη παραμένει η εισήγηση για ρυμούλκηση οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα σε στροφές δρόμων, σε θέσεις αναπήρων ή σε διπλή γραμμή, ενώ πολύ αυστηρές θα είναι οι ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, με τις ποινές να αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν σύντομα για να προχωρήσει το πακέτο στην Ολομέλεια για ψήφιση.


ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ