Έρχεται νέα σημαντική αλλαγή για κυνηγετικούς σκύλους


Τι αλλάζει


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:OFFSITE.COM.CY


Νέα σημαντική αλλαγή προκύπτει για τους κυνηγετικούς σκύλους μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο λοιπόν ενέκρινε τροποποιητικό νομοσχέδιο με βάση το οποίο, όλοι οι κυνηγετικοί σκύλοι που συνοδεύουν τους κατόχους άδειας κυνηγίου πρέπει να φέρουν σήμανση (microchip). Η σημαντική αλλαγή είναι ότι ο αριθμός σήμανσης κάθε σκύλου που συνοδεύει κάτοχο άδειας κυνηγίου πρέπει να αναγράφεται στην άδεια κυνηγίου του.

Κυνηγοί που συνοδεύονται από σκύλους των οποίων ο αριθμός σήμανσης δεν αναγράφεται στην άδεια κυνηγίου τους, είναι ένοχοι αδικήματος.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα. 

Θυμίζουμε ότι με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό, σε κυνήγι λαγού, πέρδικας και φραγκολίνας επιτρέπεται οι κυνηγοί να έχουν μαζί τους μέχρι 4 σκύλους. Για άλλες περιπτώσεις αλλάζουν τα δεδομένα και επιτρέπεται μόνος ένας σκύλος ειδικός για κάθε περίπτωση.  Π.χ. Για μπεκάτσα επιτρέπεται μόνο ένας σκύλος δείκτης. Για κυνήγι τζίκλας και τραχήλας μόνο ένας σκύλος επαναφοράς

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ποινές για σκύλους που δεν θα έχουν σήμανση θα είναι 200 ευρώ για κάθε σκύλο. 

Η offsite για περισσότερες πληροφορίες για το θέμαμε τον κ. Αλέξανδρο Λοϊζίδη ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου κοκ&δαζ. 

‘’Η πρόταση αυτή ήταν μια δική μας πρωτοβουλία και πρόταση, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου κοκ&δαζ. Έγινε πριν από τρία χρόνια. Μας βρίσκει πολύ ικανοποιημένους το γεγονός ότι πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ήταν μια μάχη της Ομοσπονδίας μας για σταματήσουν να κατηγορούνται οι κυνηγοί ότι γεμίζουν τα βουνά με σκύλους''.

Υποχρέωση για αναγραφή στην άδεια

‘’Υπάρχει περιορισμός στους 4 σκύλους αλλά δεν μπορούσε να ελεγχθεί αυτό. Δεν μπορούσε να πάει υπόθεση στο δικαστήριο. Όταν δεν είχε ο σκύλος microchip και δεν είναι γραμμένος κάπου οποιοσδήποτε μπορεί να πει δεν είναι δικός του. Τώρα θα αναγράφονται στην άδεια κυνηγίου και θα ξέρουμε σε ποιον ανήκει. Προσπαθούμε να αλλάξουμε το πρόσωπο του Κύπριου κυνηγού και αυτές οι κινήσεις βοηθούν. Θα είναι ελεγχόμενα πλέον τα πράγματα. Όσους σκύλους έχεις πρέπει να είναι με microchip. Όσους παίρνεις στο κυνήγι θα πρέπει να είναι γραμμένοι στην άδεια κυνηγίου''.

Πάει Βουλή, πότε θα εφαρμοστεί

‘’Τέλειωσε η δημόσια διαβούλευση και ο έλεγχος στη νομική υπηρεσία, πέρασε από το υπουργικό και πλέον πάει στην Βουλή για ψήφιση. Αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί από 1η Αυγούστου του 2020’’

Ποιοι τοποθετούν τα microchip

‘’Η τοποθέτηση των microchip γίνεται εδώ και καιρό. Είχαμε επικοινωνία με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Κώστα Καδή με την βοήθεια του οποίου εγκρίθηκαν 20-25.000 microchip δωρεάν. Ήδη μπήκαν αρκετά. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη μπορεί κανείς να πάει για το τοποθέτηση microchip δωρεάν σε τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Έτσι γλιτώνουν 20-25 ευρώ για κάθε σκύλο οι κυνηγοί. Είναι καλό κίνητρο να πάνε να βάλουν τα microchip στους σκύλους τους.’’. Να αναφέρουμε ότι microchip τοποθετούν και ιδιώτες κτηνίατροι.