Έρχεται η Σχολή για επικίνδυνους οδηγούς


Στις αρχές του 2020 παραπέμπεται η λειτουργία της Σχολής Επιμόρφωσης παραβατών οδηγών, αφού οι διαδικασίες τρέχουν και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος.

Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νέου νόμου, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακός, αφού ατίθασοι οδηγοί αντί στη φυλακή θα στέλλονταν στα θρανία και δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή λόγω διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο οίκος στον οποίο κατακυρώθηκε η προσφορά θα υποβάλει στις 18 Νοεμβρίου τη μελέτη του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για το πώς πρέπει να λειτουργήσει η σχολή. Η μελέτη θα καταπιάνεται με τα μαθήματα που πρέπει να διδάσκονται, το πόσες ώρες και ποιοι θα πρέπει να τα διδάσκουν. Στη συνέχεια το υπουργείο θα προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων διευθυντή και καθηγητών για τη σχολή, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει.

Στο μεταξύ, πρόβλημα προέκυψε και με τον χώρο που θα στεγαστεί η σχολή, γεγονός που ίσως παραπέμψει σε περαιτέρω καθυστερήσεις. Ενώ αρχικά αποφασίστηκε όπως στεγαστεί στα υφιστάμενα κτήρια που ενοικιάζει το Τμήμα Τροχαίας στα Λατσιά, στη συνέχεια κρίθηκε ότι αυτά δεν είναι κατάλληλα και τώρα το υπουργείο βρίσκεται στην αναζήτηση άλλου χώρου. 

Σημειώνεται ότι ο σχετικός νόμος που προέβλεπε την ίδρυση της Σχολής Επιμόρφωσης Παραβατών Οδηγών ψηφίστηκε από τη Βουλή πέρσι τον Μάιο και χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να κινηθούν οι διαδικασίες για να φτάσουμε στην κατακύρωση της προσφοράς στον οίκο για τη μελέτη λειτουργίας της. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τα μαθήματα σε πρώτο στάδιο θα παραδίδονται μόνο στη Λευκωσία και θα εξυπηρετούν άτομα που θα προσέρχονται και από περιοχές εκτός Λευκωσίας, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο μαθήματα θα παρέχονται και στις άλλες επαρχίες. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένας οδηγός που θα παρανομεί συστηματικά, όταν καταλήγει στο δικαστήριο λόγω συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού βαθμών ποινής, θα έχει την επιλογή αντί να του επιβληθεί ποινή και ίσως να καταλήξει και στη φυλακή, να του δίνεται η ευκαιρία να επιλέγει να κάτσει στα θρανία για να παρακολουθήσει μαθήματα οδικής συνείδησης. Τα μαθήματα θα παραδίδονται Σάββατο και Κυριακή και ενδεχομένως ο οδηγός στο τέλος να παρακάθεται και σε κάποιου είδους εξέταση.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ