Έρχεται η Β΄ φάση χαλάρωσης των μέτρων – Σε πρώτο πλάνο ο τουρισμός


ΑγγελίαΠωλείται Discovery Sport


Η ενθαρρυντική επιδημιολογική εικόνα μετά την εφαρμογή της πρώτης χαλάρωσης των μέτρων, επιτρέπει στην Κυβέρνηση να κάνει τους σχεδιασμούς για το επόμενο βήμα. 

Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες, καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Χθες Παρασκευή (16/05) πραγματοποιήθηκε μια από τις κρισιμότερες ίσως συσκέψεις στο Προεδρικό με την Επιδημιολογική ομάδα. 

Κατά την σύσκεψη υπήρξε μεν εποικοδομητική συζήτηση, αλλά και διχογνωμίες.

Με επιφύλαξη εμφανίστηκαν οι μεν επιδημιολόγοι, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι -παρά τα ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα- πρέπει να σημειώνονται μικρά και σταθερά βήματα και να μην ακολουθείται κατά πόδας το μοντέλο της Ελλάδας.

Οι δε πολιτειακοί Αξιωματούχοι, προσπαθούσαν να συγκεράσουν τις υποδείξεις των επιδημιολόγων με την ανάγκη επανεκκίνησης τις οικονομίας.

Πλάνο για αεροδρόμια και ξενοδοχεία

Στην σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σάββας Περδίος έχει θέσει επί τάπητος τον σχεδιασμό του, ο οποίος προβλέπει:

- Άνοιγμα ξενοδοχείων την 1 Ιουλίου.

- Άνοιγμα αεροδρομίων στις 15 Ιουλίου.

Ένα ζήτημα είναι βεβαίως και το πώς θα ελέγχονται οι τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται στην Κύπρο.

Υπάρχει η επιλογή να ζητείται από τους τουρίστες, που θα ταξιδέψουν στην Κύπρο να υποβάλλονται σε εξέταση και να προσκομίζουν πιστοποιητικά, τα οποία να βεβαιώνουν ότι δεν νοσούν με κορωνοϊό.

Φαίνεται όμως ότι:

- Η κυβέρνηση ευνοεί την διενέργεια εξέτασης, με την άφιξη των τουριστών στην Κύπρο.

- Το αποτέλεσμα της εξέτασης θα πρέπει να δίδεται γρήγορα.

Ένα από τα σημαντικά ερωτήματα είναι κατά πόσο το κόστος της εξέτασης θα το επωμίζεται ο ταξιδιώτης ή το κράτος.

Και προφανώς γίνονται σχέδια επί χάρτου για την διαχείριση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε κάποιο ξενοδοχείο.

 Επιστροφή στα σχολεία 

Η απόφαση για επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και των δημοτικών στις 21 Μαίου, ικανοποιούν τόσο την επιστημονική ομάδα όσο και την πολιτική εξουσία. Αυτό δήλωσε ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, προσθέτοντας ότι όταν προχωρείς με άρση περιοριστικών μέτρων, είναι φυσιολογικό να υπάρχει κίνδυνος. 

Την ίδια στιγμή διευκρίνισε ότι η επιστροφή των μαθητών, είναι ένα Μεγάλο βήμα, το οποίο έπρεπε να ληφθεί. Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο κ. Κωστρίκκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην διενέργεια είκοσι χιλιάδων εξετάσεων με την συμμετοχή των μαθητών, τονίζοντας ότι θα είναι χρήσιμες στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τα δεδομένα που επικρατούν στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Το «ντιμπέιτ» για τιςεκκλησίες

Μεγάλο ήταν και το ντιμπέιτ για την λειτουργία των Εκκλησιών, οι οποίες στέλνουν μηνύματα στους πιστούς για να προσέλθουν στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής.

Παρά το γεγονός ότι οι επιδημιολόγοι φαίνεται να συζητούν, εάν θα ήταν ορθό να ανοίξουν οι Ναοί από την 1η Ιουνίου, εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει στο άνοιγμα των εκκλησιών με περιοριστικούς πάντα όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης.       

Μάλιστα, από χείλη μέλους της Πολιτείας ακούστηκε ως χαλαρή εισήγηση οι πιστοί να κοινωνούν με ατομικό πλαστικό κουταλάκι και να απαγορευτεί το χειροφίλημα.


Πηγή:sigmalive