Ερντογάν στον ΟΗΕ: «Άδικο να μιλάει στον ΟΗΕ ο Αναστασιάδης κι όχι ο Τατάρ»


Πολύ χαρούμενος που βρέθηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άνοιξε όλη τη βεντάλια των προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα του αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την Κύπρο, την ανατ. Μεσόγειο και τη Λιβύη, ενώ ξεκαθάρισε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τους Αφγανούς μετανάστες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ανέβηκε στο βήμα υπενθύμισε ότι όλη η ανθρωπότητα πέρασε οδυνηρά τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.«Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να εκφράσω μια αλήθεια, αν και πικρή. Δεν ήταν μία καλή δοκιμή όσον αφορά την παγκόσμια αλληλεγγύη. Ειδικά οι υπανάπτυκτες χώρες και τα φτωχά κοινωνικά τμήματα αφέθηκαν σχεδόν στη μοίρα τους μπροστά στην επιδημία», είπε.

«Στο Αιγαίο τα προβλήματα θα λυθούν διμερώς»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο Αιγαίο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω ενός διμερούς διαλόγου», υποστηρίζοντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

«Άδικο να μιλάει στον ΟΗΕ ο Αναστασιάδης κι όχι και ο Τατάρ»

«Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο μέσω μιας ρεαλιστικής προσέγγισης προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να ακουστεί η φωνή του από αυτό το βήμα. Η μόνη λύση στο νησί είναι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Πρέπει να υποστηρίξουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τουρκοκυπριακός λαός. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ακούσει τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις. Η συνέχεια είναι προς το κοινό μας συμφέρον».

«Η νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο πρέπει να εξαλειφθεί»

«Ελπίζουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό, πρώτα απ' όλα, είναι όρος να εγκαταλείψουμε την νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο και τη συνεργασία. Η πρότασή μας για τη διοργάνωση της ‘Διάσκεψης της ανατολικής Μεσογείου’, είναι ακόμα στο τραπέζι».

«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στη Λιβύη»

Αναφερόμενος στη Λιβύη υπενθύμισε ότι επικρατεί τώρα κατάπαυση του πυρός χάρη στην ισχυρή υποστήριξη που δόθηκε προς τη διεθνή νομιμότητα και στη σύσταση του Προεδρικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες, να ενοποιήσει όλα τα θεσμικά όργανα και να οργανώσει εκλογές εγκαίρως. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης που εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της Λιβύης. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που τροφοδοτούν την αστάθεια και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

Η Παλαιστίνη ανεξάρτητο κράτος

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, εντός των συνόρων που καθορίστηκαν το 1967, ιδίως με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, παραμένει μεταξύ των πρωταρχικών στόχων του.

«Ένα άλλο είναι η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Όσο συνεχίζεται ο διωγμός του παλαιστινιακού λαού, η μόνιμη ειρήνη και η σταθερότητα απειλούνται στη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό, η κατοχή, η προσάρτηση και οι παράνομες πολιτικές εποικισμού πρέπει να τερματιστούν άμεσα. Θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού Η ειρηνευτική διαδικασία και το όραμα μιας λύσης δύο κρατών πρέπει να επικρατήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

«Ελπίζουμε ο αφγανικός λαός να βρει ειρήνη»

«Πρόσφατα στο Αφγανιστάν διαπιστώθηκε με πολύ οδυνηρό τρόπο ότι δεν είναι δυνατό να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα με την επιβολή διαφόρων μεθόδων που δεν λάμβαναν υπόψη τους την πραγματική εικόνα και τον κοινωνικό ιστό στη χώρα. Ο λαός του Αφγανιστάν έχει μείνει μόνος με τις συνέπειες της αστάθειας και των συγκρούσεων να  διαρκούν περισσότερο από 40 χρόνια. Ανεξάρτητα από την πολιτική διαδικασία, χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Ελπίζουμε ότι θα εγκαθιδρυθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη χώρα το συντομότερο δυνατό. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το καθήκον της αδελφοσύνης απέναντι στον αφγανικό λαό σε αυτές τις δύσκολες μέρες».

«Δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε την υπομονή να αντιμετωπίσουμε νέα κύματα μεταναστών»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, υπάρχει πιθανότητα κύματος μεταναστών από αυτήν τη χώρα την τελευταία περίοδο.

«Ως χώρα που έσωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη συριακή κρίση, δεν έχουμε ούτε την ευκαιρία ούτε την αντοχή να αντιμετωπίσουμε νέα μεταναστευτικά κύματα. Όταν έρθει η ώρα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό σε αυτό το θέμα. Πρέπει τώρα να υπάρξει μια συγκεκριμένη στάση απέναντι σε όσους καταπατούν τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε.

Η Τουρκία επικυρώνει συμφωνία για κλιματική αλλαγή

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι: «Σχεδιάζουμε να υποβάλουμε προς έγκριση τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα».

«Ως χώρα με ένα από τα πέντε μεγαλύτερα διπλωματικά δίκτυα στον κόσμο, έχουμε ισχυρή παρουσία στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δίκαιες λύσεις σε μια ευρεία περιοχή. Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και ευτυχίας», κατέληξε.