Ερντογάν προς ΕΕ: Μη μας απειλείτε για την Κύπρο


Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Τρίτη ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία σχετικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ θα μπορούσε να τερματίσει τις συνομιλίες της χώρας με την ΕΕ.

«Ευρωπαϊκή Ένωση, να ξέρεις το εξής: Η Τουρκία δεν είναι μια από αυτές της χώρες που γνωρίσατε μέχρι στιγμής. Είμαστε μια χώρα που κάθεται μαζί σου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε στην Άγκυρα ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορεί να λήξουν ξαφνικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, εκβιάζοντας την ΕΕ ότι «οι πόρτες μπορεί να ανοίξουν για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους», απηύθυνε το εξής: «Μην προσπαθήσετε να απειλήσετε την Τουρκία για τις εξελίξεις στην Κύπρο».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα για παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία, επίσημη υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, επέκρινε την απόφαση και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο επειδή λειτουργεί σε δική της υφαλοκρηπίδα ή στις περιοχές όπου οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα.

Πηγή: Reuters