Ερντογάν: Η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια είναι ουσιαστικά ένα έργο ειρήνης


O Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από τα Κατεχόμενα, ανέφερε ότι «θέτουμε μια πρόκληση: Λέμε στο νότο, Αν θέλετε, μπορούμε να σας δώσουμε νερό από εδώ. Το ονομάζουμε Κρήνη της Ειρήνης. Δεν μας ζήτησαν. Αυτή τη στιγμή, εξακολουθούν να φέρνουν νερό από την Ελλάδα στο νότο με δεξαμενόπλοια.

Με τον Ερσίν Τατάρ ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την εθνική μας υπόθεση και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ Τουρκίας και Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Συζητήσαμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια είναι ουσιαστικά ένα έργο ειρήνης. Έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Όλα τα βήματα γίνονται με διαφάνεια και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Δεν χρειάζεται αυτή η πρωτοβουλία, η οποία θα ωφελήσει και τους δύο λαούς στο νησί, να χρησιμοποιηθεί για μαύρη προπαγάνδα.

Το πιστεύω αυτό ακράδαντα. Η τουρκική πλευρά είναι η μόνη που αγωνίζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί και την περιοχή. Ο Νότος δεν έχει μια τέτοια έγνοια. Δυστυχώς, ούτε η Ελλάδα, ως χώρα εγγυήτρια, έχει τέτοιες έγνοιες. Το ίδιο κι η Αγγλία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν αυτή την έγνοια. Όταν κοιτάζουμε κι άλλες χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ, επίσης δεν έχουν τέτοια έγνοια. Σήμερα, ορίστε άκουσαν την ομιλία μας, και συγκάλεσαν αμέσως σύσκεψη -υπό την ηγεσία του Μητσοτάκη- με όλους τους εχθρούς της Τουρκίας. Ανεξάρτητα του τί θα κάνουν, εμείς θα σταθούμε όρθιοι απέναντί τους.

Ήρθε η ώρα να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών. Για αυτό τον λόγο, είμαστε αποφασισμένοι να μην εμπλέξουμε τρίτους ανάμεσά μας και δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Αυτό το λέγαμε πάντοτε στους εμπλεκόμενους όταν χρειάστηκε και συνεχίζουμε να το λέμε. Ωστόσο, παρόλα αυτά, εμείς, ως τουρκική πλευρά, ανοίξαμε μια νέα σελίδα στην εθνική μας υπόθεση, το Κυπριακό, χωρίς να εγκαταλείψουμε την εποικοδομητική μας αντίληψη. Αντί να κολλάμε σε παραμέτρους που έχουν αποδειχθεί ότι δεν παρέχουν λύση, παρουσιάζουμε ένα όραμα για μια δίκαιη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Το βασικό του όλου ζητήματος είναι ότι υποστηρίζουμε την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού. Αν είναι να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς να εγγυάται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά χάσιμο χρόνου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτόν τον αγώνα. Η μεγαλύτερη δύναμη της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προέρχεται από την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη μας. Όσοι προσπαθήσουν να το διαρρήξουν αυτό, είτε από μέσα είτε από έξω, δεν πρόκειται να επιτύχουν τίποτα. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω.

Κατά τις συνομιλίες μας εδώ, είδα ότι ο λαός της Βόρειας Κύπρου απέκτησε περισσότερη αυτοπεποίθηση, ειδικά για το μέλλον της Κύπρου. Κι είμαι ικανοποιημένος με αυτό. Συναντηθήκαμε επίσης με νέους από τη Βόρεια Κύπρο το προηγούμενο βράδυ. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας και των διμερών μου επαφών, είδα αυτή την αυτοπεποίθηση. Αυτό με έκανε χαρούμενο.

Ξέρετε, είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Στη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, του είπα: ‘Από τώρα και στο εξής, δεν έχει νόημα να βάζουμε τρίτες και τέταρτες χώρες ανάμεσά μας. Υπάρχει η Ελλάδα και η Τουρκία. Έχεις έναν σύμβουλο, έχω έναν σύμβουλο. Ας ενεργοποιήσουμε τους συμβούλους μας, ας τους αφήσουμε να μιλήσουν μεταξύ τους, να μας φέρουν κάποιο αποτέλεσμα και στη συνέχεια ας συναντηθούμε (οι δύο ηγέτες) και να το κλείσουμε το θέμα. "Συμφωνούμε;» «Συμφωνούμε» "Σύμφωνοι;" "Σύμφωνοι" Δεν έχει περάσει ακόμη ένας μήνας από τη συνάντησή μας και μετά σηκώθηκες αμέσως και συγκέντρωσες όλους τους εχθρούς της Τουρκίας στην Αμερική μαζί σου! Υποτίθεται πήγε μαζί τους για να μας προκαλέσει! Κι από την άλλη δίνει μηνύματα ότι "φέτος θα είναι ήρεμα τα πράγματα". Είναι ο εγγυητής του νότου. Είμαστε ο εγγυητής του βορρά. Δεν είναι σαφές ποιανού εγγυητής είναι η Αγγλία. Δεδομένης της κατάστασης, πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Εδώ βλέπετε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν θετική απάντηση στην προσφορά μας να καθίσουμε μαζί και οργανώσουμε μία διάσκεψη. Όλο ξεφεύγουν. Αυτός είναι το ταμπλό που έχει διαμορφωθεί».