Εργοδότηση ξένων μετ’ εμποδίων


Μετ’ εμποδίων γίνεται η εργοδότηση ξένων εργατών στον γεωργικό τομέα στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι αγρότες, ιδιαίτερα οι θερμοκηπιούχοι που βρίσκονται σε απόγνωση. Σύμφωνα με τους επηρεαζόμενους, το Τμήμα Εργασίας τούς ταλαιπωρεί αφάνταστα, αφού απαιτούνται δύο και πλέον μήνες για να σφραγίσει/αντικαταστήσει τα συμβόλαια απασχόλησης στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας. 

«Ως γεωργοί έχουμε καταντήσει ζητιάνοι, να εκλιπαρούμε να μας σφραγίσουν συμβόλαια εργατών, να τρέχουμε από γραφείο σε γραφείο, χάρη στη γραφειοκρατία, και όχι να εργαζόμαστε και να αφοσιωνόμαστε στις μονάδες μας, για την παραγωγή των τροφίμων για τους πολίτες και συμπατριώτες μας» αναφέρει στον «Φ» ο αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Θερμοκηπιούχων Τάσος Βαρδάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Αυγόρου. 

Ο ίδιος διερωτάται με τους χειρισμούς και την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν οι αγρότες, ποιος πραγματικά είναι ο στόχος όσων τους ταλαιπωρούν. «Θέλουμε, ως κράτος, να είμαστε αυτάρκεις με τα οπωροκηπευτικά και γεωργικά προϊόντα; Θέλουμε να έχουμε γεωργία; Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί, επιδοτεί και θέλει να αναπτύξει τη γεωργία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν όχι, ας μας το πουν ξεκάθαρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τους τελευταίους μήνες, η Παγκύπρια Οργάνωση Θερμοκηπιούχων έχει απευθύνει πάρα πολλές επιστολές σε διάφορους αρμόδιους για τα πολύ σοβαρό προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χωρίς ωστόσο να δοθεί η πρέπουσα σημασία για αντιμετώπισή τους. Το αποκορύφωμα ήταν στις 7 Οκτωβρίου 2019, όταν απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναζητώντας σανίδα σωτηρίας σε μια ύστατη προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, παρακαλώντας τον ουσιαστικά να παρέμβει προς τις υπηρεσίες. 

Οι επηρεαζόμενοι υποστηρίζουν ότι είναι αδιανόητο και παράλογο να ζητούνται αποδείξεις πληρωμών, πιστοποιητικά μη εκκαθαρίσης των εταιρειών, πιστοποιητικά καλού χαρακτήρα, φορολογικές βεβαιώσεις και άλλα από τα τμήματα του υπουργείου Εργασίας. Όλα τα υπουργεία έχουν δικές τους ασφαλιστικές δικλίδες και πολύ αυστηρά πρόστιμα, άρα οι εργοδότες, αν δεν είναι στα χρονοδιαγράμματα του νομού, τότε έχουν να πληρώνουν και να τιμωρούνται από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τμήματα.  

Οι γεωργοί υποστηρίζουν ότι οι εργάτες εκμεταλλεύονται το πολύ αργό και κακό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, αφού έρθουν στην Κύπρο με όλα τα νομότυπα έγραφα, εγκαταλείπουν χωρίς καμία προειδοποίηση τους εργοδότες τους. Οι γεωργοί αναφέρονται σε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα, τα οποία είναι παραδεκτά από διάφορους αξιωματούχους, και προκαλούν τους εργάτες να εγκαταλείπουν το συμβόλαιό τους. 

Αυτά είναι: 

  1. Η τεράστια καθυστέρηση της εξέτασης αιτήσεων πολιτικού ασύλου από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αλλοδαποί γνωρίζουν ότι δεν θα εγκριθούν, αλλά εκμεταλλεύονται τον χρόνο καθυστέρησης, έτσι εργάζονται παράνομα σε άλλα επαγγέλματα.

  2. Την αδυναμία της Αστυνομία και του υπουργείου Εργασίας για αυστηρότατους ελέγχους, ούτως ώστε να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται οι παράνομοι. 

  3. Η χαλαρότητα και αδυναμία του συστήματος να ελέγξει όλους αυτούς τους παράνομους εργοδότες που απασχολούν παράνομα, αδήλωτα, περιστασιακά τέτοιου είδους εργάτες, εκμεταλλευόμενοι και αυτοί με τη σειρά τους τις αδυναμίες του συστήματος για έλεγχο, τις προσωπικές σχέσεις, γνωριμίες κ.λπ. Εργοδοτώντας παράνομο εργατικό δυναμικό αποφεύγουν πάρα πολλά έξοδα – διαμονής, διατροφής, Κοινωνικές Ασφαλίσεις, εγγραφές στο Τμήμα Μετανάστευσης, αεροπορικά εισιτήρια, ασφάλειες σε ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ. 

Σε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ημερ. 4/2/2019, γίνεται αναφορά στο θέμα της παράνομης εγκατάλειψης εργατών στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ενημερώνουν τον υπουργό ότι όπως είναι το σύστημα επιτρέπει στους αλλοδαπούς τρίτων χωρών να έρχονται στην πατρίδα μας για εργασία και να εγκαταλείπουν παράνομα και απροειδοποίητα. 

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΩΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

 

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν και επωμίζονται οι νόμιμοι εργοδότες που απασχολούν τους εργάτες με όλα όσα συνεπάγονται είναι τα πιο κάτω, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Οργάνωσης Θερμοκηπιούχων:

  1. Προκύπτουν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργιες και γενικά σε όλες τις εργασίες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. 

  2. Βγαίνουν εκτός χρονοδιαγραμμάτων, δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις προσεχείς εργασίες, συγκομιδές, παραγγελίες, συμβόλαια, παραδόσεις προϊόντων για εξαγωγές κ.λπ.

  3. Επωμίζονται όλα τα έξοδα εγγυητικές κ.λπ., όπως και την τεράστια γραφειοκρατία. 

  4. Το υπουργείο Εργασίας εκδικητικά και παράνομα, εκμεταλλευόμενο τη δεσπόζουσα θέση του, ταλαιπωρεί αφάνταστα με καθυστερήσεις μηνών όποιον εργοδότη έχει την κακή τύχη να τον εγκαταλείψουν οι εργάτες του.

Κατάχρηση του συστήματος ασύλου

Πριν από έξι μήνες, στις 15 Απριλίου 2019, μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Θερμοκηπιούχων και ανοικτών καλλιεργειών πραγματοποίησαν αυθόρμητη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με στόχο να αναδείξουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Σε υπόμνημα που παραδόθηκε στην υπουργό Εργασίας καταγράφονται τα προβλήματα και παρατίθενται τα αιτήματα και εισηγήσεις προς επίλυσή τους σε μεγάλο βαθμό. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εργατών, κυρίως από την Αίγυπτο, λόγω των κυκλωμάτων που έχουν δημιουργηθεί, εκμεταλλεύονται το πολύ αργό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξέταση και απόρριψη του αιτήματος ασύλου. Με αυτό τον τρόπο παραμένουν στην Κύπρο πολύ περισσότερο, εργάζονται παράνομα σε διάφορους τομείς, σε επαγγέλματα που δεν τους επιτρέπεται και που το κράτος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ελέγξει.


ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΟΣ