Εργάτες σε εργοστάσιο στην Κίνα αυτοκτονούν ο ένας μετά τον άλλο

kinaetaireiaΣτην επικαιρότητα επανήλθε η ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn στην Κίνα, αφού τρεις εργαζόμενοί της έβαλαν τέλος στη ζωή τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δημιουργώντας ερωτηματικά για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσιά της, και ειδικά στο εργοστάσιο στο Ζενγκζού όπου συναρμολογούνται προϊόντα της Apple.

Σύμφωνα με τα κινέζικα ΜΜΕ, ο πρώτος, ένας άνδρας 24 ετών, πήδηξε από το παράθυρο του κοιτώνα του στις 24 Απριλίου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα μια 23χρονη γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της αφού πήδηξε από τον 6ο όροφο της πολυκατοικίας της. Την περασμένη Τρίτη, ένας άνδρας ετών 30, έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον 5ο όροφο ενός κτιρίου.

«Οι αιτίες αυτών των αυτοκτονιών δεν είναι σαφείς», σχολίασε με ανακοίνωσή του το Κινεζικό Παρατηρητήριο Εργασίας, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να σχετίζονται με μια πολιτική, «βάσει της οποίας οι εργάτες απειλούνται με απόλυση αν μιλούν για το χώρο εργασίας τους».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται στο προσκήνιο, αφού το 2010 σημειώθηκε ένα κύμα αυτοκτονιών (13 συγκεκριμένα) με πρωταγωνιστές εργαζομένους της, που σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οφείλεται στις σκληρές συνθήκες εργασίας.

Ο ταϊβανέζικος όμιλος συναρμολογεί στα εργοστάσιά του, προϊόντα για την Apple, τη Sony και τη Nokia και απασχολεί στην Κίνα 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους.

 

Πηγή:elit.com