Έργα 50,5 εκατ. στην Αγία Νάπα



Μια από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις για την Αγία Νάπα θεωρεί ο δήμαρχος Γιάννης  Καρούσος το γεγονός ότι πλέον ο δήμος μπορεί να λειτουργεί ως Αναθέτουσα Αρχή σε μεγάλα έργα. Θα μπορεί, δηλαδή, να προγραμματίζει και να σχεδιάζει μεγάλα έργα, τα οποία στη συνέχεια θα υποβάλλει προς το Κράτος και την Κυβέρνηση, ώστε να περιληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Αξιοποιώντας αυτή την ευχέρεια, που έχει πλέον στη φαρέτρα της η Αγία Νάπα, δήλωσε στον «Φ» ο δήμαρχος Γιάννης Καρούσος, κατάφερε να πάρει το πράσινο φως για 17 συνολικά μεγάλα, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς έργα, που άρχισαν να υλοποιούνται ή θα αρχίσουν να υλοποιούνται στην Αγία Νάπα και θα αποπερατωθούν σταδιακά, μέχρι και το 2022. Πρόκειται για έργα συνολικού κόστους 50,5 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Καρούσος, αποσκοπούν να πετύχουν τους πιο κάτω στόχους: Την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων, επίτευγμα ασφαλώς το οποίο θα αντανακλά και στην τουριστική βιομηχανία μέσα από την υποδομή που θα δημιουργηθεί. Να φέρει πιο κοντά την Αγία Νάπα, στο να ανέβει θέση όσον αφορά στην παγκόσμια κλίμακα κατάταξης τουριστικών προορισμών, μέχρι το 2030. Περίοδο κατά την οποία ως γνωστό η Αγία Νάπα σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ώστε να συνδυάσει το επίτευγμά της αυτό με την προβολή της στον ευρωπαϊκό χώρο.  

Πριν περάσει στην απαρίθμηση των μεγάλων έργων που προωθούνται στην Αγία Νάπα, ο κ. Καρούσος επισήμανε πως: «Πλέον δεν ζούμε στην εποχή που οι δήμοι ή ακόμα και οι κοινότητες πάνε στην Κυβέρνηση και λένε απλώς ‘’θέλω έργα’’. Αλλά έχουν υποχρέωση να σχεδιάζουν, να ωριμάζουν και να υποβάλλουν ολοκληρωμένες προτάσεις για τα έργα τα οποία επιθυμούν να εκτελεστούν στα όριά τους». Στην περίπτωση της Αγίας Νάπας, ανέφερε, κάποια έργα σχεδιάστηκαν και ωρίμασαν μέσα από τη δράση των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, ενώ κάποια άλλα ανατέθηκαν για τον σκοπό αυτό σε μεγάλα αρχιτεκτονικά ή εξειδικευμένα ανάλογα με τον σκοπό, γραφεία.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγία Νάπα: Aποφασίζουν για τις γουρούνες

 

Απαριθμώντας τα έργα που θα εκτελεστούν μέχρι το 2022 στην Αγία Νάπα, έναντι δαπάνης 50,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο δήμαρχος κ. Καρούσος ανέφερε τα εξής:

  • Έναντι δαπάνης 1,5 εκατομμυρίων ευρώ Αποκατάσταση, Ανάδειξη και Προβολή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού της Αγίας Νάπας, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν του θερέτρου, πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και τα ξενοδοχεία. Η ανάδειξη του αρχιτεκτονικού αυτού μνημείου θα συνοδευτεί παράλληλα με αξιοποίηση των χώρων του για σκοπούς παραγωγής Πολιτισμού και Επιμόρφωσης - κάτι που μέχρι τώρα δεν διέθετε η Αγία Νάπα. Το έργο αυτό, ως γνωστό, ξεκίνησε μόλις πρόσφατα να υλοποιείται. 

  • Ανάπλαση του οδικού δικτύου και ανάδειξη του Αστικού Κέντρου της Αγίας Νάπας, σε καθολικά προσβάσιμο περιβαλλοντικό κέντρο, προωθώντας την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία - Φάση Α. Το έργο προσβλέπει στην αναβάθμιση οικιστικής περιοχής του δήμου ποιοτικά, ώστε να μπορεί να έχει και μεγαλύτερες δυνατότητες έλκυσης επισκεπτών και σε αυτή την περιοχή. Η δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι έτοιμο για προκήρυξη προσφορών και η εκτέλεσή του αναμένεται να αρχίσει εντός του 2019.

  • Ανάπλαση του Οδικού Δικτύου και Ανάδειξη του Αστικού Κέντρου Αγίας Νάπας, σε καθολικά προσβάσιμο περιβαλλοντικό κέντρο, προωθώντας την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία - Φάση Β, δηλαδή, την περιοχή της Αγίας Μαύρης. Το έργο αυτό θα κοστίσει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και θα είναι έτοιμο και αυτό να αρχίσει το 2019. 

  • Ανάπλαση του Οδικού Δικτύου και Ανάδειξη του Αστικού Κέντρου Αγίας Νάπας, σε καθολικά προσβάσιμο περιβαλλοντικό κέντρο, προωθώντας την ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία - Φάση Γ’. Το έργο θα κοστίσει οκτώμισι εκατομμύρια ευρώ και θα αρχίσει το 2021.

Άλλα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν

  • Διαμόρφωση του Αστικού - Πολυλειτουργικού Πάρκου στην τοποθεσία «Κατάσπηλα» στην Αγία Νάπα, το οποίο θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2021, έναντι δαπάνης δύο εκατομμυρίων ευρώ.

  • Ανέγερση Υπαίθριου Αμφιθεάτρου - Κέντρου Πολιτισμού στην Αγία Νάπα, έναντι δαπάνης 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, έργο που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2019.

  • Δημιουργία νέου Δημοτικού Σταδίου στην Αγία Νάπα, έναντι δαπάνης 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, έργο που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2021. 

  • Επίσης, κατά τα επόμενα τρία χρόνια θα παραχωρηθούν στην Αγία Νάπα 900 χιλιάδες ευρώ (300 χιλιάδες ανά έτος), για συντήρηση, αναβάθμιση, ή και δημιουργία των αθλητικών υποδομών του δήμου. 

  • Έργο σημαντικής αξίας το οποίο επίσης αναμένεται να προσφέρει ποιότητα στο τουριστικό προϊόν της Αγίας Νάπας, αποτελεί η επέκταση του Δημοτικού Μουσείου Θάλασσα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται Κέντρο Ερευνών με την ονομασία «Γιώργος Σεφέρης» και πτέρυγα Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το έργο έχει κοστολογηθεί στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει το 2021 ή και 2022. 

  • Ακόμη, έργο που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών στο τοπικό στοιχείο αποτελεί η ανέγερση νέου Δημόσιου Νηπιαγωγείου στην Αγία Νάπα, έναντι δαπάνης 1,6 εκατ. ευρώ, έργο το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται το 2020. 

  • Επίσης, φέτος, το 2019, αναμένεται να αρχίσει η δημιουργία του υποβρύχιου Εικαστικού Έργου στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Τεχνητών Υφάλων του Δήμου Αγίας Νάπας, έναντι δαπάνης μισού εκατομμυρίου ευρώ.

  • Το 2020 θα γίνει αναβάθμιση του συμπλέγματος πάρκων: Πάρκο Γλυπτικής, Πάρκο Μεσογειακών Φυτών, Κάκτων και Παχύφυτων και Σπηλαίου Παλαιοντολογικών Ευρημάτων στην Αγία Νάπα, έναντι δαπάνης ενός εκατομμυρίου ευρώ. 

  • Ανέγερση Πολυδύναμου Κέντρου στην περιοχή «Κόκκινες» (με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε άτομα με αυτισμό και ηλικιωμένους), έναντι δαπάνης 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται το 2021.

  • Τέλος, στο επόμενο διάστημα και μέχρι το 2022, ο Δήμος Αγίας Νάπας θα λαμβάνει ετησίως 1,5 εκατομμύριο ευρώ, με σκοπό την αναβάθμιση κτηρίων, βελτίωση δρόμων κ.λπ.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

  • Ανάπλαση του Δυτικού Παραλιακού Μετώπου από το λιμανάκι μέχρι την περιοχή της μαρίνας, φάση Α’ Μέρος 2. Πρόκειται για έργο αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2019. Ένα έργο που θα συνδέσει εξωραϊστικά, αλλά και με ουσιαστική υποδομή τη δυτική με τη νοτιοδυτική ακτογραμμή της Αγίας Νάπας, από το λιμανάκι και μέχρι τη μαρίνα Αγίας Νάπας. Το έργο αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις.

  • Ανάπλαση του Δυτικού Παραλιακού Μετώπου από το λιμανάκι μέχρι τη μαρίνα, φάση Β, έναντι δαπάνης τριών εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο σχεδιάστηκε για εκτέλεση το 2022. 

  • Ανάπλαση του Ανατολικού Παραλιακού Μετώπου από το λιμανάκι, μέχρι την περιοχή Κόννος, έναντι δαπάνης οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Το πολύ σπουδαίο αυτό έργο αναμένεται να αρχίσει να κατασκευάζεται το 2021


  • Πηγή:Φιλελεύθερος