Έπρεπε ή όχι να δοθεί το όνομα του γιατρού στη δημοσιότητα; Τι απαντά καθηγητής νομικής


Τεράστια αναστάτωση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας για τα πρώτα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, με τον ένα εκ των δύο ασθενών να είναι χειρούργος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσία.

Το όνομα του γιατρού δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς επρόκειτο για προσωπικά δεδομένα, ωστόσο αργότερα ο ίδιος προέβη σε δηλώσεις, αποκαλύπτοντας και την ταυτότητα του.

Με βάση κανονισμό της ΕΕ θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του 64χρονου γιατρού που έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick Κωνσταντίνος Κουρούπης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick Κωνσταντίνος Κουρούπης, ανέφερε πως με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ, άρθρο 9, θα μπορούσε να δοθεί το όνομα του στην δημοσιότητα.

Όπως ανέφερε, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να γίνει άρση του απορρήτου προσωπικών δεδομένων, υποδεικνύοντας πως τέτοιες περιπτώσεις αφορούν το δημόσιο συμφέρον, όπως η υγειονομική ασφάλεια και η πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών.

«Για την περίπτωση του καρδιοχειρουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ενδείκνυται, λόγω της θέσης του στο νοσοκομείο», ανέφερε ο κ. Κουρούπης.