Επιχειρούν να σπάσουν καραντίνα με πλαστά τεστ


Εντατικοποιήθηκαν από χθες το μεσημέρι, οι έλεγχοι της Αστυνομίας στα εννιά σημεία διέλευσης πολιτών από και προς Λεμεσό και Πάφο, που βρίσκονται εδώ και δέκα μέρες σε τοπικό lockdown.

Οι πιο ενδελεχείς έλεγχοι αποφασίστηκαν αίφνης μετά από πληροφορίες που διαβιβάστηκαν χθες στην Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία πολίτες που διακινούνται από και προς Λεμεσό κυρίως αλλά και Πάφο, χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά ότι είναι αρνητικοί στον θανατηφόρο ιό. Οι πληροφορίες κρίθηκαν βάσιμες αφού δόθηκαν από άτομα που φαίνεται να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις. 

Μετά την πληροφόρηση που έτυχε ο Αρχηγός Αστυνομίας, έδωσε αμέσως οδηγίες όπως ενημερωθούν οι αστυνομικοί που στελεχώνουν και τα εννιά σημεία – μπλόκα στους αυτοκινητόδρομους από και προς τη Λεμεσό και την Πάφο και τις επαρχίες αυτές, ώστε να ελέγχονται επισταμένα οι διερχόμενοι οδηγοί και κυρίως τα πιστοποιητικά που φέρουν μαζί τους ότι υποβλήθηκαν σε τεστ και είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με διάταγμα του υπουργού Υγείας, όσοι πολίτες διακινούνται κατ’ εξαίρεση από τις δύο αυτές επαρχίες, θα πρέπει να φέρουν τεστ από αναγνωρισμένο εργαστήριο ότι υποβλήθηκαν σε τεστ και δεν είναι θετικοί στον Covid - 19.

Όπως εκτιμάται, οι πολίτες επιχειρούν να περάσουν τα σημεία διέλευσης με πλαστό πιστοποιητικό, ώστε να διακινούνται ελεύθερα, είτε για προσωπικούς λόγους, είτε για να επισκεφθούν κάποιο φιλικό τους πρόσωπο ή ακόμα και για αναψυχή, αφού στις δύο πόλεις οι χώροι εστίασης είναι κλειστοί. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, οι επιτήδειοι με πλαστά πιστοποιητικά διακινούνται ή επιχειρούν να διακινηθούν σε ώρες αιχμής που η Αστυνομία δεν διενεργεί ελέγχους σε όλα τα οχήματα, για να μην υπάρξει συνωστισμός, ώστε να ξεγελάσουν τις Αρχές. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, όταν εντοπίζεται κάποιος με πλαστό πιστοποιητικό θα καταγγέλλεται, δεν θα του επιτρέπεται η διέλευση και αν κριθεί αναγκαίο θα συλλαμβάνεται, αφού θα διερευνάται εναντίον του υπόθεση πλαστογραφίας, αδίκημα που θεωρείται πολύ σοβαρό. 

Στο μεταξύ, η Αστυνομία διενήργησε το τελευταίο 24ωρο 2.381 ελέγχους, στο πλαίσιο της εκστρατείας εφαρμογής των μέτρων για αναχαίτιση του κορωνοϊού, στη διάρκεια των οποίων καταγγέλθηκαν 48 πολίτες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κλάδου Επικοινωνίας της Αστυνομίας, στη Λευκωσία διενεργήθηκαν 565 έλεγχοι και καταγγέλθηκαν 7 πολίτες, στη Λεμεσό 333 έλεγχοι με καταγγελία 15 πολιτών, στη Λάρνακα 493 έλεγχοι με 10 καταγγελίες και στην Πάφο 585 έλεγχοι με 7 καταγγελίες. Στην Αμμόχωστο καταγγέλθηκαν 5 πολίτες σε 297 ελέγχους και στη Μόρφου διενεργήθηκαν 77 έλεγχοι με 4 καταγγελίες.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν παραβίαση του διατάγματος για τις μάσκες προστασίας, αδίκημα που τιμωρείται με εξώδικο 300 ευρώ.