Επιτήδειοι εξαπατούν πολίτες μέσω email-Ο τρόπος δράσης τους



Την προσοχή όλων των κατόχων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να μην πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης, εφιστά το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην Αστυνομία, επιτήδειοι αποστέλλουν διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα (email), σε διάφορους κατόχους ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τα οποία παρουσιάζονται ότι στάλθηκαν από αρμόδια επίσημη αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το μήνυμα αναφέρει ότι ο κάτοχος της ηλεκτρονικής διεύθυνσης έχει εντοπιστεί να ασχολείται με παράνομες δραστηριότητες και για τον σκοπό αυτό ζητούν όπως ο κάτοχος δώσει αρκετά προσωπικά στοιχεία και να εμβάσει σε λογαριασμό Bitcoin address ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. (Δείγμα του ηλεκτρονικού μηνύματος επισυνάπτεται)

Τα μηνύματα αυτά είναι στην ολότητα τους απατηλά και κακόβουλα και σε καμία περίπτωση είναι η τακτική που εφαρμόζεται από επίσημες αρχές.

Καλείται συνεπώς το κοινό όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν λαμβάνει τέτοιου είδους μηνύματα και σε καμία περίπτωση να απαντά στον αποστολέα καθώς επίσης να ΜΗΝ καταβάλει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης τους και να χρησιμοποιούν τελευταίου είδους προγράμματα για κακόβουλα λογισμικά και τις τελευταίες ενημερώσεις στο λειτουργικό σύστημα του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

 

Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για αναφορά καταγγελίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρησης καταγγελιών/ πληροφοριών για θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος, στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας www.police.gov.cy στο πλαίσιο cybercrime.