Επιστροφή στην κανονικότητα για 100.000 επιχειρήσεις


Από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 3 Μαΐου η οικονομία θα υπολειτουργεί και από τις 4 Μαΐου, επιδημιολογικών δεδομένων επιτρεπόντων, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο επιστροφή στην κανονικότητα για περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις. Μπορεί να γίνει με αργά βήματα η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς, αλλά τουλάχιστον θα αρχίσουν σταδιακά να ανοίγουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να επιστρέφουν στις δουλειές τους. Το ξεκλείδωμα της οικονομίας θα είναι το πρώτο στρες τεστ για τους εργαζόμενους που θα επανέλθουν στις δουλειές τους και στα γραφεία τους.


Ρεπορτάζ: Θεανώ Θειοπούλου της εφημερίδας Φιλελεύθερος 


Σύμφωνα με πληροφορίες, με την πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων θα ανοίξουν μικρά εργοτάξια που είναι ανοικτοί χώροι καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ενδεχομένως είναι καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά περίπου 8.432 επιχειρήσεις που απασχολούνται με τις κατασκευές θα λειτουργήσουν κάτω από συγκεκριμένους όρους υγιεινής. Ένας μεγάλος τομέας που εργοδοτεί περίπου 40.000 άτομα.

Το ξεκίνημα των μηχανών της οικονομίας στην πρώτη φάση ενδεχομένως να αφορά 5.955 υποστατικά με εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες, 577 υποστατικά που ασχολούνται με κατεδαφίσεις και προετοιμασία εργοταξίου, 8 που ασχολούνται με κατεδαφίσεις, 561 υποστατικά που ασχολούνται με την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών, 902 που απασχολούνται με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και 727 με ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αφού ο κύκλος εργασιών για πολλές επιχειρήσεις θα είναι μειωμένος για αρκετούς μήνες.

  

Ένας μεγάλος τομέας που αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή εκκίνησης της οικονομίας, έστω και εν μέρει, είναι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Στατιστικής, κάτω από την ενότητα χονδρικού και λιανικού εμπορίου και επισκευής οχημάτων υπάρχουν 17.022 επιχειρήσεις που εργοδοτούν 72.973 άτομα. Τα υποστατικά λιανικού εμπορίου ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα είναι 1.694 και το σύνολο των εργαζομένων 5.000. Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου ενδυμάτων είναι 1.616 και απασχολούν 4.766, ενώ τα καταστήματα υποδημάτων είναι 384 με 1.200 εργαζόμενους. 

Στα μέσα Μαΐου, μετά από παρέλευση δύο εβδομάδων και αν το επιτρέπει η αξιολόγηση των δεδομένων από τους ειδικούς, αναμένεται ότι θα ανοίξουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και γυμναστήρια.

Στα μέσα Μαΐου, μετά από παρέλευση δύο εβδομάδων και αν το επιτρέπει η αξιολόγηση των δεδομένων από τους ειδικούς, αναμένεται ότι θα ανοίξουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και γυμναστήρια.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας υπάρχουν 406 κουρεία που απασχολούν 506 εργαζόμενους, 1.738 κομμωτήρια με 3.200 εργαζόμενους, 1.971 ινστιτούτα αισθητικής (περιποίηση και τοποθέτηση νυχιών) με 2.476 εργαζόμενους. Τα ινστιτούτα γυμναστικής, αδυνατίσματος και σωματικής διάπλασης είναι 344 με 719 εργαζόμενους.

Στην τέταρτη φάση, αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες. Στον τομέα δραστηριότητας υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης απασχολούνται περίπου 38.000 εργαζόμενοι και ο αριθμός των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 5.869. Αναμένεται ότι θα τεθεί ένα πλαίσιο, πόσοι άνθρωποι θα μπορούν να διακινούνται σε αυτούς τους χώρους ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν 1.700 εστιατόρια και ταβέρνες που απασχολούν 12.455 εργαζόμενους, 981 εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης και ετοίμων φαγητών σε πακέτο. Η απασχόληση στον κλάδο φθάνει τις 5.500 άτομα. Υπάρχουν 91 καταστήματα που πωλούν παγωτά και απασχολούν 181 άτομα, 535 καφενεία, 335 μπαρ και μπιραρίες και 736 καφετέριες. 


Πηγή:philenews