Επιστρέφει ανανεωμένο το Φεστιβάλ Κολοκασιού Σωτήρας


Μετά από τρία χρόνια απουσίας, επιστρέφει ανανεωμένο το πολυαναμενόμενο 44ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού του Δήμου Σωτήρας. Το Φεστιβάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8:00μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Σωτήρας, μετρά πέραν του μισού αιώνα ζωής και αναμένεται και φέτος να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες.

Το κοινό μεταξύ άλλων θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα αναλάβουν μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ο Μάκης Δημάκης, η Βασιλική Νταντά και οι Droulias Brothers. Το Φεστιβάλ έχει καταστεί θεσμός όχι μόνο για τα δρώμενα της Σωτήρας και της Επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και για όλη την Κύπρο, αναδεικνύοντας ένα από τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, το κολοκάσι, που ως γνωστό έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόν Π.Ο.Π. με την επωνυμία Κολοκάσι Σωτήρας/ Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας.

Ο Δήμος Σωτήρας ως ο πλέον μεγαλύτερος παραγωγός του παραδοσιακού αυτού προϊόντος με τις εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες, σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς, τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει διάφορες εκστρατείες προώθησης του κολοκασιού, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η αναβάθμιση του ομώνυμου Φεστιβάλ.


Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα και πιο επιτυχημένα φεστιβάλ τα οποία διοργανώνονται στο νησί μας, ενώ φέτος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει με δωρεάν γευσιγνωσία τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις εναλλακτικές συνταγές με βάση το Κολοκάσι Σωτήρας, τις οποίες δημιούργησαν ειδικά για το Φεστιβάλ επαγγελματίες σεφ και bartenders. Στο σημείο δωρεάν γευσιγνωσίας παραδοσιακών συνταγών κολοκασιού θα σερβίρονται καππαμάς, γιαχνί και πούλλες τηγανητές, ενώ στο σημείο δωρεάν γευσιγνωσίας εναλλακτικών συνταγών, ο επισκέπτης θα βρει μεταξύ άλλων, χορτοφαγικό μπέργκερ από κολοκάσι, κούπες κολοκάσι, γλυκιά τάρτα κολοκάσι, τρούφα με κολοκάσι, παγωτό κολοκάσι και λικέρ κολοκασιού.


Η είσοδος ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των €5 για άτομα άνω των 12 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν γευσιγνωσία κολοκασιού. Εισιτήρια διατίθενται μόνο στην είσοδο του Φεστιβάλ. Τα ταμεία ανοίγουν στις 7:00μ.μ. Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν περίπτερα από τα οργανωμένα σύνολα της Σωτήρας, στα οποία θα πωλείται άφθονο φαγητό, ποτό, γλυκά και άλλα εδέσματα. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου.

Μέσω του Φεστιβάλ ο Δήμος Σωτήρας στοχεύει στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του προϊόντος αλλά και προώθησή του στο εξωτερικό. Ήδη από το 2016, όταν και ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση των Προϊόντων Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.) και ΚολοκάσιΠούλλες Σωτήρας (Π.Ο.Π.) ο Δήμος σε συνεργασία με τους παραγωγούς της Συνεργατικής Εταιρείας Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων Σωτήρας (ΣΕΔΙΓΕΠ) έχει προχωρήσει σε σημαντικές εκστρατείες προώθησης στο εξωτερικό, ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών για εξαγωγή και διάθεση του προϊόντος στο εξωτερικό.