Επίσημη έρευνα για τη δαπάνη ανακαίνισης του διαμερίσματος Τζόνσον

Η Εκλογική Επιτροπή στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημη έρευνα για να διαπιστωθεί πώς ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλυψε το κόστος ανακαίνισης του διαμερίσματός του στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η επιτροπή εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση καθώς «υπάρχει εύλογη βάση υποψιών ότι ίσως τελέστηκε αδίκημα ή αδικήματα».

Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσω του ιστολογίου του πρώην πανίσχυρου συμβούλου του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντόμινικ Κάμινγκς, που αποπέμφθηκε τον Νοέμβριο. Ο κ. Κάμινγκς αποκάλυψε ότι ο κ. Τζόνσον σχεδίαζε να καλύψει τις δαπάνες με δωρεές υποστηρικτών του Συντηρητικού Κόμματος, με τον κ. Κάμινγκς να του λέει ότι αυτό θα ήταν «ανήθικο, ανόητο και πιθανώς παράνομο».

Έκτοτε έχει προκύψει ότι το αρχικό πόσο των 58.000 λιρών για την ανακαίνιση δόθηκε από το Συντηρητικό Κόμμα. Η Daily Mail αποκάλυψε ότι ο υποστηρικτής του κόμματος λόρδος Μπράουνλο πρόσφερε το ίδιο πόσο στους υπεύθυνους του κόμματος «για να καλυφθεί» η δαπάνη που είχε ήδη γίνει για την ανακαίνιση.

Ερωτηθείς πολλές φορές σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον αρχηγό των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ αν τελικά στην ουσία έλαβε δωρεά από τον λόρδο Μπράουνλο, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε την πάγια απάντησή του ότι έχει καλύψει από την τσέπη του όλα τα έξοδα. Επανειλημμένως ωστόσο απέφυγε να διαψεύσει ότι η αρχική δαπάνη καλύφθηκε από πολιτική δωρεά.

Ο κ. Τζόνσον πρόσθεσε πως όποια πιθανή δήλωση λήψης χρημάτων πρέπει να γίνει από τον ίδιο θα γίνει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργικό κώδικα τέτοιου είδους δηλώσεις οφείλουν να γίνονται από μέλη της κυβέρνησης εντός 28 ημερών.

Την ευθύνη για τον έλεγχο των πολιτικών δωρεών έχει η Εκλογική Επιτροπή, η οποία στη σημερινή ανακοίνωσή της ανέφερε: «Η έρευνα θα κρίνει κατά πόσο οποιαδήποτε συναλλαγή που σχετίζεται με τις εργασίες στην Ντάουνινγκ Στριτ 11 εμπίπτουν στο καθεστώς που ρυθμίζεται από την Επιτροπή και κατά πόσο η χρηματοδότηση δηλώθηκε όπως απαιτείται».

Εν τω μεταξύ, κατά την ίδια συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων με ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι δεν εκστόμισε τον περασμένο Οκτώβριο τη φράση «ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες» όπως ανέφεραν πολλαπλές δημοσιογραφικές πηγές, για να εκφράσει την αντίθεση του στα lockdown.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ που έθεσε το σχετικό ερώτημα, σχολίασε την απάντηση του Πρωθυπουργού παραθέτοντας την παράγραφο του υπουργικού κώδικα που αναφέρει πως «όποιος βρεθεί εσκεμμένα να παραπλανεί το κοινοβούλιο οφείλει να υποβάλει παραίτηση».