Επίκεινται νέα μέτρα ενόψει φθινοπώρου


Η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χθες 26 νέα περιστατικά του ιού, εκ των όποιων 7 από ιχνηλάτηση και 11 από το πρόγραμμα ελέγχου δομών μεταναστών. Το γεγονός αυτό προκαλεί νέα αναστάτωση στις τάξεις του Υπουργείου Υγείας, καθώς ανατρέπει την καλή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών.

Οριστικές αποφάσεις

Χθες ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου συζήτησε με τη συμβουλευτική επιστημονική ομάδα τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ενόψει φθινοπώρου. Τα όσα συμφώνησαν ο υπουργός και οι επιδημιολόγοι θα συζητηθούν εκ νέου στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στην παρουσία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Εκεί αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Οι εισηγήσεις του υπουργού

Όπως έγινε ήδη γνωστό από την προηγούμενη Δευτέρα, ο κ. Ιωάννου απέστειλε επιστολή στη συμβουλευτική επιτροπή, με τις εισηγήσεις του για τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας στο νησί. Ανάμεσα στις εισηγήσεις του υπουργού είναι:

- Ο περιορισμός του μέγιστου αριθμού σε συναθροίσεις στα 50 άτομα σε παγκύπρια βάση, με εξαίρεση γάμους και βαφτίσεις, όπου ο μέγιστος αριθμός θα είναι τα 350 άτομα.

- Σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, συνέδρια και σινεμά συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα ως έχουν.

- Κλείσιμο χώρων εστίασης στη 1 το πρωί.

- Τα κλαμπ να  παραμείνουν κλειστά.

- Συναυλίες / φεστιβάλ / πανηγύρια / εκθέσεις απαγορεύονται.

Τι υιοθετούν οι επιδημιολόγοι

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», από τις εισηγήσεις του κ. Ιωάννου υιοθετούνται σίγουρα οι τρεις. Αυτές αφορούν την πρόταση του υπουργού για 50 άτομα ανά συνάθροιση σε παγκύπρια βάση, εισήγηση για μέχρι 350 άτομα σε δεξιώσεις για γάμους και βαφτίσεις και ο περιορισμός των 250 ατόμων ανά ώρα στη χαιρέτιση σε δεξιώσεις. Η εισήγηση του υπουργού για υποχρεωτικό κλείσιμο χώρων εστίασης στη 1 π.μ. φαίνεται να μην συζητήθηκε, εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα λήψης επιπρόσθετων μέτρων στους συγκεκριμένους χώρους.

Τακτικοί έλεγχοι

Από πλευράς επιδημιολόγων τέθηκαν προτάσεις οι όποιες δεν αφορούν την αύξηση των μέτρων αλλά τον συνεχή έλεγχο της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα. Μία από τις προτάσεις των επιδημιολόγων είναι η διεξαγωγή τακτικών δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλες τις επαρχίες ανά δεκαπενθήμερο. Όπως ανέφερε στον «Π» ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ Πέτρος Καραγιάννης, η εικόνα που προκύπτει μέχρι στιγμής από τις τυχαίες δειγματοληψίες είναι ικανοποιητική, αλλά ο τακτικός έλεγχος θα πρέπει να συνεχιστεί για να είμαστε σε θέση να προλάβουμε μελλοντικά μια νέα αναζωπύρωση του ιού στην κοινότητα.

Μόνιμες οι προφυλάξεις

Σύμφωνα με τον δρα Καραγιάννη, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες είναι αρκετά καλή και φαίνεται να υπάρχει μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας του ιού στην κοινότητα. Ωστόσο, μετά τα χθεσινά 26 κρούσματα τίποτα δεν είναι σίγουρο, με τον δρα Καραγιάννη να τονίζει πως θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το τρίπτυχο «Μάσκα, Αποστάσεις και Αντισηπτικό» θα μας συντροφεύει για αρκετό καιρό, με τον δρα Καραγιάννη να τονίζει πως οι Κύπριοι θα πρέπει να γίνουμε «αντικοινωνικοί», μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το εμβόλιο.

Η Κύπρος θέλει 1,2 εκατ. εμβόλια

Τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η απόφαση για το πόσα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα λάβει το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Τα κράτη έχουν ήδη υποβάλει μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις ποσότητες που χρειάζονται για εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους, και τώρα αναμένεται από τα κράτη μέλη να εγκρίνουν την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η Κύπρος ζήτησε 1,2 εκατομμύρια εμβόλια κορωνοϊού, για να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του συνολικού πληθυσμού του νησιού. Όπως έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, ώστε να αγοράσει ένα δυνητικό εμβόλιο κατά της Covid-19, μετά την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών.


ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ