Σωτηρα: Επιφυλάξεις για το χρονικό περιθώριο υλοποίησης της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση

Επιφυλάξεις για το χρονικό περιθώριο υλοποίησης της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, εξέφρασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίας του το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε από τον ίδιο “εκτενής ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τις διαβουλεύσεις που γίνονται σχετικά με την έγκριση του Νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε «την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο για τα σενάρια τα οποία μελετά το Υπουργείο Εσωτερικών για τις εξεταζόμενες περιπτώσεις συνένωσης Δήμων, όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας εξέφρασε ομόφωνα την κατ’ αρχήν στήριξη στους βασικούς άξονες πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενοποίηση υπηρεσιών και την συγκέντρωση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις τοπικές αρχές προς όφελος του δημότη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τάκκας είπε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά το σύντομο χρονικό περιθώριο στο οποίο προωθείται η ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς προηγουμένως να υπάρχει από τη μια ικανοποιητική διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και από την άλλη ενημέρωση προς τον ίδιο τον πολίτη».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας, είπε ο Δήμαρχος «εξέφρασε επίσης ομόφωνα την άποψη ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εξαντλητικές διαβουλεύσεις με όλα τα επηρεαζόμενα μέρη αλλά να γίνει και περισσότερη ενημέρωση στους δημότες επί του πρακτέου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι στόχος πρέπει να είναι οι αλλαγές που να ευνοούν τον πολίτη από άποψη γραφειοκρατίας και αναβάθμισης του επιπέδου ζωής και όχι η επικέντρωση στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση».

Σημείωσε επίσης ότι “στη συνεδρία του Σώματος αναφέρθηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αποφασιστική στο θέμα της κατάργησης των Επαρχιακών Διοικήσεων και στη μετατροπή επαρχιακών συμβουλίων τα οποία να είναι σύγχρονα, ευέλικτα και με παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις τοπικές αρχές».

Ο Δήμαρχος Σωτήρας είπε επίσης πως ο ίδιος θα προχωρήσει «σε σειρά επαφών τόσο με τις τοπικές αρχές της επαρχίας Αμμοχώστου όσο και με το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου Σωτήρας και των δημοτών του, ανεξαρτήτως της τελικής διαμόρφωσης του νομοσχεδίου».