Έπιασε τα €2 το λίτρο το πετρέλαιο κίνησης


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι πολίτες τις πινακίδες τιμών των καυσίμων προτού εισέλθουν στα πρατήρια, ενώ την ίδια ώρα το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας δεν λέει να κοπάσει.

Από χθες άρχισαν να διαφαίνονται στα πρατήρια οι νέες αυξήσεις που επέβαλαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, ενώ αναμένονται και νέες αυξήσεις τις προσεχείς ημέρες. Τα ακριβότερα μάλιστα πρατήρια, μετά την τιμή του πετρελαίου κίνησης να αυξάνεται άλλα 8,6 σεντ το λίτρο, πωλούν πλέον στα €2 το λίτρο.

Συγκεκριμένα, τρία πρατήρια στην επαρχία Λεμεσού (Αγίας Φυλάξεως, Άγιος Αθανάσιος και Γλάδστωνος) πωλούν το πετρέλαιο κίνησης αντίστοιχα προς €1,999, 1,998 και 1,997 το λίτρο. Οι τιμές αυτές είναι και οι ακριβότερες παγκύπρια σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης. Η μέση τιμή παγκύπρια είναι €1,931το λίτρο, ενώ στα φθηνότερα πρατήρια ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο κίνησης στα €1,808 το λίτρο. Δηλαδή, η διακύμανση από το ακριβότερο στο φθηνότερο πρατήριο σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης είναι 19,1 σεντ, επομένως υπάρχουν επιλογές στους καταναλωτές να επιλέξουν από τις πανάκριβες τιμές που υπάρχουν στην αγορά πρατήρια που πωλούν φθηνότερα. Άλλα 10 σεντ έβαλε χθες η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης με τη μέση τιμή παγκύπρια να διαμορφώνεται στα €1,477 το λίτρο με το φθηνότερο πρατήριο παγκύπρια να πωλεί προς €1,590 και το φθηνότερο €1,328 το λίτρο. Η διακύμανση εδώ αγγίζει τα 26 σεντ το λίτρο από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών προχώρησαν χθες με αύξηση 3 σεντ στη βενζίνη 98 οκτανίων, ενώ δεν υπήρχε καμία μεταβολή στην τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης 98 παγκύπρια διαμορφώθηκε χθες στα €1,868, η φθηνότερη τιμή είναι €1,795 και η ακριβότερη €1,930..

Αριθμός πρατηριούχων προχώρησε και σε αυξήσεις στην τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων παρά το γεγονός ότι η τιμή της έμεινε αμετάβλητη από τις εταιρείες εισαγωγής καυσίμων. Η μέση τιμή της βενζίνης 95 παγκύπρια διαμορφώθηκε στα €1,807, τα φθηνότερα πρατήρια πωλούν προς €1,755 και τα ακριβότερα €1,867.

Σημειώνεται ότι οι χαμηλότερες τιμές που καταγράφηκαν στην Κύπρο ελέω και της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν τον Ιούνιο του 2020. Τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν στις 10/3/2020 και ακολούθως το πρώτο lockdown με την αποστολή sms για διακινήσεις επηρέασαν και τις τιμές των καυσίμων. Αποτέλεσμα, η τιμή της βενζίνης να διατίθεται στα €0,966 το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου κίνησης €0,974 και το πετρέλαιο θέρμανσης €0,629. Σε σύγκριση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα είναι αυξημένες κατά 84 σεντ το λίτρο, 96 και 85, αντίστοιχα.

Πολύ ακριβότερες είναι οι τιμές από τον Ιανουάριο του 2022, όπου μέσα σε ένα εξάμηνο η τιμή της βενζίνης 95 αυξήθηκε κατά 49 σεντ το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου κίνησης παρουσιάζει διαφορά 50 σεντ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης η διαφορά ανέρχεται στα 54 σεντ το λίτρο.

Τονίζεται ότι οι τιμές στην Κύπρο έχουν συνεχή αυξητική πορεία παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου μπρεντ βρίσκεται στα επίπεδα των 115 δολαρίων το βαρέλι. Οι τιμές των διυλισμένων προϊόντων τα οποία προμηθεύεται και η Κύπρος αυξάνονται συνεχώς από τη στιγμή που απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου προκειμένου να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες έτοιμων διυλισμένων προϊόντων. Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση των Βρυξελλών για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έχει επιδεινωθεί η κατάσταση σε πλείστες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Ουσιαστικά η κυπριακή αγορά καλύπτει εξολοκλήρου τη ζήτησή της μέσω εισαγωγής έτοιμων διυλισμένων προϊόντων όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης, τα οποία προμηθεύονται οι εταιρείες εισαγωγής από διυλιστήρια της Ελλάδας και μόνο.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Νικολάου/Φιλελεύθερος