Επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον του ΟΚΥπΥ


Επίθεση χωρίς προηγούμενο εξαπέλυσαν χθες οι νοσηλευτές του Δημοσίου εναντίον του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, καταγγέλλοντας τον Οργανισμό για «επικίνδυνους χειρισμούς και λάθη που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό». Οι νοσηλευτές υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι εάν οι ίδιοι δεν παρέμβαιναν στο νοσοκομείο της Λεμεσού «με τη λειτουργία του ιατρείου βραχείας νοσηλείας, τότε από το σύστημα εξαερισμού το οποίο έκανε ανακύκλωση του αέρα σε όλο το νοσηλευτήριο θα μολύναμε και τους ασθενείς και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό».

Οι αντιπαραθέσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ νοσηλευτών και ΟΚΥπΥ για την επάρκεια των αναλώσιμων προστατευτικών ειδών, αναπτύχθηκαν χθες σε σύγκρουση άνευ προηγουμένου, ύστερα και από την εγκύκλιο που απέστειλε στο προσωπικό των νοσηλευτηρίων Λάρνακας και Αμμοχώστου ο εκτελεστικός διευθυντής της Περιφέρειας Γιώργος Καροτσάκης, ο οποίος προειδοποιούσε ότι «σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα χωρίς μάσκα προστασίας, ο υπάλληλος θα υποχρεούται να μπει σε καραντίνα άνευ απολαβών».

Η απάντηση και των δύο Συντεχνιών των νοσηλευτών ήταν άμεση, αφού πρώτα η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και μερικές ώρες αργότερα ο Κλάδος των Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ εξέδωσαν ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, καλώντας τον να παρέμβει. «Φωνάζαμε για εβδομάδες για τους εξοπλισμούς και μας έλεγαν να τους χρησιμοποιούμε με φειδώ και τώρα επιχειρούν να μας επιρρίψουν ευθύνες για τη διασπορά του κορωνοϊού στα νοσοκομεία», δήλωσαν οι Συντεχνίες των νοσηλευτών.

Η ανταπόκριση του υπουργού Υγείας στο κάλεσμα των νοσηλευτών δεν άργησε να φανεί, αφού ο Κωνσταντίνος Ιωάννου με γραπτή δήλωσή του «άδειασε» τον Γιώργο Καροτσάκη, επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς και τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για τη δυσφορία που επικρατεί στο Υπουργείο Υγείας για κάποιους από τους χειρισμούς του ΟΚΥπΥ: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο εκτελεστικός διευθυντής Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου, στην προσπάθειά του να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων προστασίας από το προσωπικό των νοσηλευτηρίων, υπερέβη τα όρια», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. 

Επί της ουσίας οι Συντεχνίες των Νοσηλευτών έδωσαν παραδείγματα για συγκεκριμένους χειρισμούς από πλευράς του ΟΚΥπΥ. 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους νοσηλευτές: 

- «Στο νοσοκομείο Λεμεσού προσπαθούσαν να λειτουργήσουν το ιατρείο βραχείας νοσηλείας απλά για να δείξουν ότι παράγουν έργο. Εμείς λέγαμε ότι δεν έπρεπε. Ξέραμε το πρόβλημα με τους εξαερισμούς. Αν ανοίγαμε το ιατρείο την ημέρα που ήθελαν θα είχαμε διασπορά σε όλους τους θαλάμους. Θα μολύναμε και ασθενείς και προσωπικό. Θα κάναμε μόνοι μας διασπορά του ιού».
- «Ορίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς το νοσοκομείο Αμμοχώστου και τελικά τώρα έχουμε σε όλα τα νοσοκομεία μας κρούσματα. Ορίσαμε ένα νοσοκομείο το οποίο δεν είχε καν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ούτε εντατικολόγους. Υποχρεωθήκαμε να μεταφέρουμε τους ασθενείς από το Παραλίμνι στη Λεμεσό και από τη Λεμεσό στη Λευκωσία με ό, τι αυτό συνεπάγεται».
- «Έδωσε οδηγίες το Υπουργείο Υγείας να γίνει ομαδοποίηση του προσωπικού. Δεν έγινε με το πρόσχημα ότι δεν είχαμε νοσηλευτές».
- «Η απολύμανση γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις με μια απλή μηχανή που καθαρίζει ένα δίκλινο ή τετράκλινο δωμάτιο και δεν ξέρουμε τι γίνεται με το υπόλοιπο των θαλάμων. Γιατί δεν καλούν ένα συνεργείο σε όλες τις περιπτώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό κάνουν».
-  Έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο χώροι ΜΕΘ που στήνονται στο νοσοκομείο της Λευκωσίας δεν διαρρυθμίζονται με τρόπο που να παρέχουν ασφάλεια. Ούτε ρωτήθηκαν οι νοσηλευτές. Αντίθετα, συμπτωματικά ο προϊστάμενος μαζί με ομάδα από τη ΜΕΘ επισκέφθηκαν τον χώρο και διαπιστώθηκε και πάλι έλλειψη ασφάλειας.

«Αυτά όλα είναι ενδείξεις για το πώς λειτουργεί το σύστημα και το πώς συμπεριφέρονται κάποιοι. Εμείς είπαμε επανειλημμένα ως Συντεχνίες και ως προσωπικό να βοηθήσουμε, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι θεωρούν ότι τα γνωρίζουν όλα και παραγνωρίζουν τους εργαζόμενους», δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης.  

«Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι έχουμε χάσει την εμποστοσύνη μας στη διοίκηση του ΟΚΥπΥ. Δεν υπάρχει κοινή γραμμή, λαμβάνονται αποφάσεις επικίνδυνες. Η κάθε διεύθυνση δίνει τις δικές της οδηγίες, δεν τηρούνται οι οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας από όλους» τονίζει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου. 

«Ήταν κραυγή αγωνίας η εγκύκλιος»

«Δεν θέλω να σχολιάσω τα όσα έχουν πει περί της ανικανότητάς μας. Ευτυχώς που έχουμε συνδικαλιστές που ξέρουν πολύ περισσότερα από εμάς για να τα λύνουν» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπου Χαριλάου. «Όσον αφορά τη Λάρνακα το έχω συζητήσει με τον κ. Καροτσάκη και εκείνο που μου αναφέρθηκε είναι ότι δεν υπήρχε πρόθεση ούτε να αποκοπεί μισθός, ήταν μια «κραυγή αγωνίας» από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου όταν έβλεπαν συναδέλφους τους να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα. Ο κ. Καροτσάκης καλοπροαίρετα έκανε αυτή την εγκύκλιο. Ήταν μια κραυγή απόγνωσης από την επιτροπή και άλλους εργαζόμενους οι οποίοι έβλεπαν επαγγελματίες να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα. Τη μάσκα τη φοράμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας». 


Πηγή: Φιλελεύθερος