Έπεσαν στα €50 τα τεστ για κορωνοϊό


Στα €50 κατρακύλησε η χρέωση ανά τεστ κορωνοϊού με βάση την τελευταία προσφορά που αφορά 10.000 διαγνωστικούς ελέγχους που κατακυρώθηκε χθες. Στην προσφορά αναφερόταν πως η τιμή θα έπρεπε να κυμανθεί στα €60 ή πιο κάτω. Η προσφορά ακούγεται απίστευτη, αν αναλογιστεί κανείς πως οι χρεώσεις ξεκίνησαν από τα €150 (ανά τεστ) και όταν καθορίστηκε πλαφόν στα €110, ιδιοκτήτες εργαστηρίων ισχυρίζονταν πως το κέρδος τους ήταν μόλις €10.

Οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν τώρα αφορούν στους υπαλλήλους εμπορικών κέντρων, κέντρων αναψυχής που θα λειτουργούν σε κλειστούς χώρους και άλλες επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν τώρα. Προηγήθηκε κατακύρωση για ελέγχους τουριστών στα αεροδρόμια στην τιμή των €60 ανά τεστ, που επίσης ήταν πολύ χαμηλότερο από τα €110 που ήταν το αρχικό πλαφόν που καθόρισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είναι γνωστό, ο Γενικός Ελεγκτής είχε υποστηρίξει πως υπάρχει αισχροκέρδεια στις χρεώσεις των διαγνωστικών ελέγχων, κάτι το οποίο απέρριψαν ιδιοκτήτες κλινικών εργαστηρίων. Μάλιστα το θέμα οδηγήθηκε και ενώπιον της Βουλής.

Πάντως, εκφράζονται εκτιμήσεις πως μελλοντικά ίσως η χρέωση πέσει και κάτω από τα €50 ανά τεστ. Σημειώνεται, πως την ίδια ώρα που η προσφορά κατακυρώθηκε στα €50, οι πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν στο τεστ πληρώνουν περίπου €85, επειδή όπως υποστηρίζουν ιδιοκτήτες κλινικών εργαστηρίων δεν τους συμφέρει να διενεργήσουν ελέγχους κάτω από την τιμή αυτή, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την τελευταία προσφορά.

Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», με βάση τις χρεώσεις που ίσχυσαν κατά καιρούς, το κόστος για τους φορολογούμενους (πριν την απόφαση για διενέργεια μέχρι και 40.000 ελέγχων στα αεροδρόμια) θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ €5,3 εκατ.- €16 εκατ., αν και τελικά, μέχρι τη στιγμή εκείνη, το κόστος είχε κυμανθεί στα €6,7 εκατ., όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Το κόστος των €5,3 εκατ. (που ήταν το χαμηλότερο σενάριο) θα προέκυπτε αν το κάθε ένα από τις 106.000 τεστ χρεωνόταν προς €50. Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Ελεγκτής επέμενε πως αυτή θα ήταν μια καλή τιμή με λογικό κέρδος και για τα εργαστήρια, κάτι το οποίο απερρίφθη μεν από εργαστήρια, αλλά επιβεβαιώνεται με βάση τη χθεσινή κατακύρωση στα €50 ανά τεστ.

Σημειώνεται, πως ο υπουργός Υγείας ενώπιον της Βουλής είχε δικαιολογήσει εν μέρει τις αρχικές χρεώσεις (€110) αναφέροντας ότι αφορούσαν 200 ελέγχους, οι οποίοι στη συνέχεια εκτοξεύθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες, οπόταν η τιμή ήταν αναμενόμενο να μειωθεί λόγω της μαζικής διενέργειας των ελέγχων. Μέχρι τότε (πριν την απόφαση για διενέργεια μέχρι 40.000 δειγμάτων στα αεροδρόμια) είχαν διενεργηθεί 106.000 έλεγχοι για κορωνοϊό.

Οι χρεώσεις πήραν την κατιούσα, όταν το Ινστιτούτο Γενετικής έριξε την τιμή στα €75, οπόταν το υπουργείο Υγείας καθόρισε τα €80 για κάθε τεστ. 

Πηγή: Φιλελεύθερος