Επανεξελέγη ο δρ. Παρασκευά από το Αυγόρου μέλος της Επ. Πρόληψης Βασανιστηρίων



Ο δρ Κώστας Παρασκευά επανεξελέγη, σήμερα 12.06.2019, για τρίτη συνεχή θητεία, στη θέση του Μέλους, σε σχέση με την Κύπρο, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), σε εκλογές  που διεξήχθησαν στο Στρασβούργο, από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποστείλει κατάλογο με τρεις υποψηφίους από τους οποίους η Επιτροπή Υπουργών εξέλεξε τον δρ Παρασκευά.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) είναι ένα ειδικό ανεξάρτητο, ελεγκτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αποτελείται από ανεξάρτητους, αμερόληπτους εμπειρογνώμονες, όπως νομικούς, ιατρούς και ειδικούς σε θέματα φυλακών ή αστυνομίας. Η CPT επισκέπτεται χώρους κράτησης στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για να διαπιστώσει πώς αντιμετωπίζονται τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους, προκειμένου να εξετάσει τη μεταχείρισή τους, με σκοπό να ενισχυθεί, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, η προστασία των προσώπων αυτών από τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία. Παραδείγματα χώρων κράτησης που επισκέπτεται η CPT είναι τα αστυνομικά τμήματα, οι φυλακές, τα κέντρα κράτησης ανηλίκων, τα κέντρα κράτησης μεταναστών και ψυχιατρικά ιδρύματα.


Ο δρ Παρασκευά είναι Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δικηγόρος και μέλος μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου και έχει εξασφαλίσει χωρίς διορθώσεις τον διδακτορικό του τίτλο από το ίδιο πανεπιστήμιο, ενώ η διατριβή του πραγματευόταν το θέμα των συνεχών μεταρρυθμίσεων και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο δρ Παρασκευά είναι συγγραφέας σημαντικών συγγραμμάτων και σωρείας ακαδημαϊκών άρθρων και κεφαλαίων με κύριο αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κυπριακό Δίκαιο (Κυπριακό Συνταγματικό Δίκαιο: Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ελευθερίες, Κυπριακό Διοικητικό Δίκαιο: Γενικό Μέρος). Ειδικεύεται ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διενεργεί εκπαιδεύσεις δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων που πραγματοποιούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων. 

Πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στην Ουκρανία, εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τα δικαιώματα των εκτοπισμένων με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας του πρόσφατου εκτοπισμού 1.7 εκατομμυρίων ατόμων. Ο δρ Παρασκευά ήταν επίσης υποψήφιος το 2016 για τη θέση του δικαστή στο ΕΔΑΔ αφού ήταν στον κατάλογο των τριών υποψηφίων που απέστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία για εκλογή στο Στρασβούργο.