Επ. Αμμοχώστου: Ζητούν άνοιγμα ξενοδοχείων για Κύπριους οι αρμόδιοι


Μετά την περιοχή Τροόδους και στην επ. Αμμοχώστου ζητείται από τοπικούς φορείς το άνοιγμα της τοπικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας για τους Κύπριους, ώστε να πάρει οξυγόνο η τοπική οικονομία.

Μιλώντας χθες στην εφ. «Φιλελεύθερος» ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέτου, τόνισε ότι το αίτημα όντως υπάρχει, καθώς η επαρχία Αμμοχώστου βρίσκεται σε πιο δυσχερή κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές του νησιού, αφού τα πληθυσμιακά της δεδομένα δεν της επιτρέπουν να ανοίξει εστιατόρια, ταβέρνες και άλλα υποστατικά αναψυχής. Αυτό τόνισε, δεν ισχύει μόνο στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, αλλά και στα υπόλοιπα Κοκκινοχώρια, τα οποία μπορεί να μη διαθέτουν τουριστικά καταλύματα, αλλά διαθέτουν υποστατικά σίτισης και ψυχαγωγίας, τόσο για τουρίστες όσο και για ντόπιους και από τα οποία πολλά παραμένουν κλειστά, ή ανοίγουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα και αυτά τα λίγα υποστατικά που τόλμησαν να λειτουργήσουν, πρόσθεσε, βασίζονται με νύχια και με δόντια για να κρατηθούν ανοικτά, στους λιγοστούς ντόπιους. 

Με δεδομένο πλέον ότι οδηγούμαστε στο δεύτερο εξάμηνο για αξιόλογο αριθμό αφίξεων τουριστών, η πιο πάνω διευθέτηση, σε συνδυασμό μάλιστα με το υπάρχον σε λειτουργία, Σχέδιο διακοπών για Κύπριους, θα βοηθούσε και πέραν των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών υποστατικών στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ανέφερε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας. Δηλαδή, επεξήγησε, τομείς όπως η γεωργία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδών ένδυσης, υπόδησης, σουβενίρ κ.λπ., οι οποίες επίσης υποφέρουν. 

Η κινητικότητα που θα δημιουργούσε μια τέτοια προοπτική συνέχισε ο κ. Ζαννέτου, θα είχε και άλλα πολλαπλά έμμεσα οφέλη. Δηλαδή, ευκαιρία για εργοδότηση σε κάποιους πολίτες, αλλαγή της ψυχολογίας προς το καλύτερο για τον τοπικό πληθυσμό αφού θα ανατρέπονταν σε κάποιο βαθμό οι εικόνες ερήμωσης τις οποίες ως τώρα αντικρίζει. Επιπρόσθετα και οι ίδιοι οι πολίτες αναζητούν πλέον αλλαγή ψυχολογίας και οι πλείστοι δεν θα έλεγαν όχι σε  ολιγοήμερες διακοπές σε ένα ξενοδοχείο, ή έστω παραμονή για ένα Σαββατοκύριακο, για αλλαγή της ψυχολογίας τους πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας ότι το μέτρο αυτό θα ήταν καλό να συνοδευτεί και με άνοιγμα των παραλιών, ο κ. Ζαννέτου υπογράμμισε ότι με τις δηλώσεις του δεν σημαίνει «να καταργηθούν όλα και να προκληθεί ένα χάος ώστε να ωφεληθεί η Αμμόχωστος που ίσως υποφέρει πιο πολύ από άλλες επαρχίες». Αλλά, όλα να λειτουργήσουν μέσα από τις κείμενες νομοθεσίες και διατάγματα, ακόμα και όσο αφορά τη διενέργεια rapid tests, για όσους θα θέλουν να διαμείνουν για κάποιο διάστημα σε ένα ξενοδοχείο στην περιοχή. Εξάλλου, είπε ο κ. Ζαννέτου, η επιδημιολογική εικόνα της Αμμοχώστου είναι επί μακρό καλή και αυτό, δικαιολογεί την υπό αυστηρούς υγειονομικούς όρους, υλοποίηση της εισήγησης που ο ίδιος θέτει επί τάπητος. «Και να μην ξεχνούμε ότι, όταν το 2020 τα ξενοδοχεία πάνω σε παγκύπρια βάση λειτούργησαν, απέδειξαν ότι μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και αξιόπιστα το θέμα των μέτρων για αποφυγή της διασποράς της πανδημίας», κατέληξε.

Φραγμός στον παρατουρισμό

Επιβεβαιώνοντας ότι και ο ίδιος έγινε δέκτης καταγγελιών, ο κ. Ζαννέτου ανέφερε ότι η υποβοήθηση των ξενοδοχείων και τουριστικών διαμερισμάτων στην Αμμόχωστο να ανοίξουν, θα έθετε φραγμό και σε ένα άλλο φαινόμενο που άρχισε να παρατηρείται τελευταία. Δηλαδή, της διαφήμισης σε τουριστικές διαδικτυακές πλατφόρμες για πολυτελείς βίλες ή διαμερίσματα στην Κύπρο που ανήκουν ιδιοκτησιακά σε ξένους, για σκοπούς ενοικίασης για το επόμενο διάστημα στην Κύπρο. Ξένοι που ενοικιάζουν σε ξένους, ποντάροντας στο άνοιγμα των αιθέρων από τη μια, αλλά και στο γεγονός ότι για την ώρα ο γίγαντας της του-ριστικής βιομηχανίας στην Αμμόχωστο παραμένει σε απραξία.