Επ. Αμμοχώστου: Ο κορωνοϊός, ο τουρισμός και οι... μπίζνες στα κατεχόμενα


Την ώρα που εκφράζεται ανησυχία για την πορεία που θα έχει φέτος ο τουρισμός, ένεκα του κορωνοϊού, κάποιοι δεν χάνουν την ευκαιρία και... κουβαλούν με λεωφορεία και ταξί, τουρίστες από την επαρχία Αμμοχώστου στα κατεχόμενα. 

Οι διελεύσεις, οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο "Φιλελεύθερος" , γίνονται από τα οδοφράγματα Στροβιλιών και Περγάμου και αφορούν επίσης τουρίστες από την πόλη και επαρχία Λάρνακας. Ήδη στην περιοχή τοιχοκολλήθηκαν και τα πρώτα ενημερωτικά φυλλάδια προς ξένους, ως προς τη δυνατότητα που τους προσφέρεται να επισκεφθούν τα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν τουριστικοί παράγοντες της περιοχής –αλλά αναγράφεται και στα φυλλάδια– τους καλούν να περάσουν «πολύ κοντά από την κλειστή πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου», καθώς επίσης να επισκεφθούν τη Σαλαμίνα και την Κερύνεια.


Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες οργανωμένες περιηγήσεις στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και στη Σαλαμίνα-Μπογάζι γίνονται και από έναν τουριστικό οργανισμό που μεταφέρει κατά τους χειμερινούς μήνες τουρίστες στην Κύπρο από τις χώρες της Σκανδιναβίας αλλά και τη Ρωσία. Στους ίδιους προορισμούς αλλά και σε άλλα κατεχόμενα μέρη μεταφέρουν τουρίστες ολοένα και περισσότεροι ιδιώτες οδηγοί, καθώς ο καιρός ανοίγει.

Πέραν από το "χτύπημα" που υπολογίζεται να υπάρξει στον τουρισμό στα τουριστικά θέρετρα της επαρχίας Αμμοχώστου (αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο), τίθενται από τους τουριστικούς επιχειρηματίες περιοχής και ευρύτεροι προβληματισμοί. Οι οποίοι αφορούν κυρίως θέματα που έχουν να κάνουν με το θέμα του κορωνοϊού, καθώς επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση στα μέτρα που εφαρμόζονται στα οδοφράγματα Περγάμου και Στροβιλιών. Και τα οποία ελέγχονται από τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες επιχειρηματιών αλλά και Ε/κ που διέρχονται από το οδόφραγμα των Στροβιλιών δεν ασκείται κανένας έλεγχος ούτε στους Εληνοκύπριους, ούτε και στους τουρίστες ή τους Τουρκοκύπριους που διέρχονται από τα δύο οδοφράγματα. Ενώ, ανάλογα θέματα τίθενται και για τις δεκάδες Τουρκοκυπρίων οδηγών ταξί που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, εκτελώντας καθημερινά δρομολόγια προς και από τα κατεχόμενα μεταφέροντας τουρίστες.

 

Άλλαξαν δρομολόγιο πολλοί Ε/κ και Τ/κ

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", στα Στροβίλια αλλά και από την εικόνα που αντικρίσαμε χθες και στα δυο οδοφράγματα, τόσο στο Πέργαμος όσο και στα Στροβίλια, παρατηρείται αυξημένη κίνηση ε/κ οχημάτων. Καθώς φαίνεται σταδιακά ότι όσοι Ε/κ και Τ/κ χρησιμοποιούσαν για έλευση το οδόφραγμα Δερύνειας, στρέφονται τώρα στα άλλα δυο της περιοχής. Μάλιστα, το Σάββατο και την Κυριακή, μας ανέφεραν κάτοικοι των Στροβιλιών, σχηματιζόταν σε κάποιες περιπτώσεις ουρά δεκάδων μέτρων από οχήματα Ε/κ που ανέμεναν να περάσουν στα κατεχόμενα. Όμως, ακόμα και προχθές Δευτέρα, μια εργάσιμη μέρα, στο οδόφραγμα Στροβιλιών υπήρχε σχετικά αυξημένη κίνηση. Όπως μας ανέφεραν κάτοικοι, πολλοί είναι και οι Ελληνοκύπριοι οδηγοί που διέρχονται πλέον από το συγκεκριμένο οδόφραγμα για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα, ενώ προηγουμένως περνούσαν από το οδόφραγμα Δερύνειας. Με αποτέλεσμα η κίνηση οχημάτων στο συγκεκριμένο οδόφραγμα να είναι εδώ και λίγες μέρες αυξημένη, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πάμπος Βάσιλας/Φιλελεύθερος