Επ. Αμμοχώστου: Ο ιός που εξαπλώθηκε από τα κατεχόμενα και σκοτώνει τις παπουτσοσυκιές

Οι διαστάσεις του φαινομένου, είναι τρομακτικές.


Αυτό που βλέπετε είναι ένα από τα αυξανόμενα κρούσματα του ψευδόκοκκου που εντοπίζεται στις φραγκοσυκιές η παπουτσοσυκιές όπως ονομάζονται στην κυπριακή διάλεκτο.  


Οι παραγωγοί στην ελεύθερη επαρχία Α/στου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.


Μάλιστα, λόγω της ασθένειας σε κάποια μέρη του φυτού δεν υπάρχει καν πράσινο. Ο ϊός φαίνεται να εξαπλώθηκε από τις κατεχόμενες περιοχές.


Η εξάπλωση είναι ραγδαία αφού μέχρι τώρα έχουν επηρεαστεί περισσότερες από επτά κοινότητες σε ολόκληρη την επαρχία.


Μόλις εξαπλωθεί ο ψευδόκοκκος, η φυτεία, καταστρέφεται ολοκληρωτικά.


Ο ψευδόκοκκος προσβάλλει τους βλαστούς του φυτού και στη συνέχεια σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα επεκτείνεται στους καρπούς με αποτέλεσμα να καταστρέφεται εντελώς η φυτεία..


Πρόκειται για ένα ολιγοφάγο έντομο με καταγωγή από το Μεξικό. Είναι γνωστό για το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που φέρει, λόγω της χρωστικής ουσίας καρμίνη που περιέχουν.


Οι παραγωγοί είναι σε απελπιστική κατάσταση καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ειδικό φάρμακο για την πλήρη καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου.


Ωστόσο οι ειδικοί, ζητούν την λήψη μίνιμουμ μέτρων σε μία προσπάθεια για την καταπολέμηση της ασθένειας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, μέχρι στιγμής το φαινόμενο έχει επηρεάσει μόνο την επαρχία Αμμοχώστου.


Το παπουτσόσυκο είναι ένα σημαντικό φρούτο της παράδοσης της Κύπρου με ευεργετικές ιδιότητες στην ενδυνάμωση του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάποια ειδή καρκίνου και στην πρόσληψη βάρους. Επίσης λειτουργεί κατά του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.


ΠΗΓΗ:alphanews.live/Της Κατερίνας Ιωάννου