Επ. Αμμοχώστου: Να βρεθούν λύσεις για το νερό


Προτάσεις και λύσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου στα προβλήματα που προκαλούνται λόγω του αφαλατωμένου νερού στις διασωληνώσεις και στα ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού που παρουσιάζεται ακατάλληλο στην επαρχία Αμμοχώστου, αναμένει από την κυβέρνηση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άντρος Καυκαλιάς. Προσθέτοντας ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αδρανεί από το 2016 που διαπιστώθηκε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα αυτό να διαιωνίζεται σε βάρος των καταναλωτών.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, μετά την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος από το σώμα του οποίου προεδρεύει, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι η Επιτροπή Γεωργίας εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της, καθώς το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και διαπιστωθεί από το 2016 στην επαρχία Αμμοχώστου, εντούτοις ουδεμία ουσιαστική ενέργεια στην επίλυση του προβλήματος έγινε από το Τμήμα Υδάτων.

Σημείωσε πως οι διαπιστώσεις έγιναν και από το ίδιο το Τμήμα Υδάτων, εντούτοις αυτό αδρανεί στην επίλυσή του. Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μια λύση που τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας κατά τη χθεσινή συνεδρία, από το αρμόδιο Τμήμα ως μέτρο απάμβλυνσης του προβλήματος, είναι η πρόσμειξη του νερού.

Μπροστά σε αυτή τη διαπίστωση, η Επιτροπή Περιβάλλοντος ζήτησε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να αξιοποιήσει εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία από ειδικούς, είπε ο Καυκαλιάς. Παρατήρησε ότι έχουμε τους πανεπιστημιακούς, καθώς και άλλους φορείς που μπορούν να παράσχουν τεχνογνωσία ή και να μελετήσουν συγκεκριμένα και ολιστικά όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από το θέμα και συμφωνήθηκε ότι περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το θέμα θα επανέλθει στην Επιτροπή, αναμένοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις από πλευράς της κυβέρνησης για λύση του προβλήματος.

Ερωτηθείς αν το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή οξύτητα του νερού, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας διευκρίνισε ότι το πρόβλημα αποδίδεται στη διαβρωτικότητα του νερού που παράγεται από τις αφαλατώσεις. Πρόσθεσε πως, όπως εξήγησε το αρμόδιο Τμήμα, δεν γίνεται πρόσμειξη του νερού των αφαλατώσεων σε αυτή την περιοχή.

Συνεχίζοντας είπε ότι χρειάζονται να γίνουν κάποιες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η λειτουργία ενός διυλιστηρίου για να επιτυγχάνεται η πρόσμειξη, αλλά και μέσω δεξαμενών πρόσμειξης.
Επανέλαβε ότι ενώ έχουμε και επιστολή που έχει σταλεί από τον Γενάρη του 2017, με την οποία αναγνωρίζεται το πρόβλημα, έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε προς την κατεύθυνση επίλυσής του με αποτέλεσμα να περνούν τα χρόνια και το πρόβλημα να παραμένει εκεί και να ταλαιπωρεί έντονα τους καταναλωτές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Στη Βουλή εταιρεία που δραστηριοποιείται  στην επ. Αμμοχώστου

Εκπρόσωποι της εταιρείας Thylen Solar Systems στο Παραλίμνι, μετέβησαν στη Βουλή την Τρίτη όπου και παρουσίασε το πρόβλημα που υπάρχει στην επαρχία Αμμοχώστου. 

Η ανακοίνωση της εταιρείας στο Facebook 

Μετά από ενεργειες 3 χρόνων, τέθηκε τη Τρίτη, 16/6/20, ενώπιον της Βουλής, το πρόβλημα που προκαλείται λόγω του αφαλατωμενου νερού στα Ηλιακά Συστήματα στις ελεύθερες περιοχές της Επαρχίας Αμμοχωστου, όπου η Εταιρεία μας είχε την ευκαιρία να ακουστεί και να παρουσιάσει το εν λόγω πρόβλημα αναμένοντας και ευελπιστώντας σε άμεσες και δραστικές ενέργειες για επίλυση του προβλήματος.