Επ. Αμμοχώστου: "Η προσπάθεια μας για γκολφ ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια"

Στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για την προώθηση μεγάλων επενδύσεων, με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδυτών οι οποίο θα ρίξουν φρέσκο χρήμα στην κυπριακή αγορά, το τμήμα δασών συνεχίζει να αναζητεί τον κατάλληλο χώρο που θα φιλοξενήσει το γήπεδο γκολφ της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ο διευθυντής του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου δήλωσε στη StockWatch, ότι «η πολιτική  δέσμευση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ στην επαρχία Αμμοχώστου.  Στο πλαίσιο αυτό αναζητήσαμε την πιο κατάλληλη περιοχή με τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κοινωνικές πιέσεις».  «Αυτή τη φορά επιλέξαμε μια περιοχή που εμπίπτει στα δημοτικά όρια του δήμου Παραλιμνίου», είπε.

Διευκρίνισε ότι το τμήμα δασών έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τα αρμόδια τμήματα από τις 25 Μαΐου και αναμένει τις δικές τους απόψεις από τις οποίες θα εξαρτηθεί εάν θα προχωρήσει η διαδικασία εκμίσθωσης της συγκεκριμένης περιοχής και αδειοδότησης του αιτήματος της εταιρείας «Ayia Napa Forest Golf Ltd».

Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξάνδρού, είναι η τρίτη στη σειρά περιοχή που τίθεται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων και τόνισε ότι «θεωρούμε τη συγκεκριμένη περιοχή ως την καταλληλότερη διότι δεν εμπίπτει σε Δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για 3-4 μικρά κομμάτια δάσους στην περιοχή Αρκακούθκια , ανατολικά του πεδίου βολής».

Επεσήμανε επίσης ότι διενεργήθηκε προκαταρτική επισκόπηση της περιοχής για τη χλωρίδα και πανίδα και όπως διαφάνηκε δεν επηρεάζεται από το έργο και πρόσθεσε ότι εάν τελικά είναι θετική η απάντηση των εμπλεκομένων υπηρεσιών θα κατατεθεί πρόταση ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για εκμίσθωση της περιοχής στην εν λόγω εταιρεία.

Σχετικά με τις δύο άλλες περιοχές, είπε ότι η μια απορρίφθηκαν λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της Αγίας Νάπας διότι ήταν σε δασώδη περιοχή και η άλλη λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της κοινότητας Σωτήρας, για τους ίδιους λόγους.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ayia Napa Forest Golf Ltd», Χρίστος Κιτάζος, στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δασώδης όπως οι δύο προηγούμενες περιοχές, ούτε έχει περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής κατά την εξέταση της μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον».

Ο κ. Κιτάζος ανέφερε ότι «η προσπάθεια μας ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια.  Σήμερα ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία και μόλις εξασφαλίσουμε την πολεοδομική άδεια είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε ξένο επενδυτή διότι ένα τέτοιο έργο της τάξης των €100 εκ. δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή ξένου επενδυτή».

Το project, πέραν του γηπέδου θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, οικιστική και εμπορική ανάπτυξη μικρότερης όμως εμβέλειας από την προηγούμενη διότι είναι λιγότερα τα οικιστικά τετραγωνικά μέτρα.

Η όλη επένδυση θα επεκτείνεται συνολικά σε 770 χιλ. τ. μ. από τα οποία στα 590 χιλ. τ.μ. θα απλώνεται το γήπεδο γκολφ και στα υπόλοιπα η τουριστική, εμπορική και οικιστική ανάπτυξη, είπε.