Επ. Αμμοχώστου: ΄Ετσι θα γίνει ο εορτασμός των Θεοφανείων


Στους Ιερούς Ναούς στις Μητροπολιτικές Περιφέρειες Κιτίου και Κωνσταντίας – Αμμοχώστου θα εορταστούν αύριο τα Αγια Θεοφάνεια και θα γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων, αλλά με μέτρα για προστασία των πιστών και χωρίς την παρουσία επισήμων προσκεκλημένων.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις παραλίες, ενώ στις εκκλησίες, ανάλογα με το μέγεθος τους, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία μόνο 75 άτομα και θα επιτραπεί η παρουσία προσώπων έξω από τους ναούς, τηρώντας τις ανάλογες αποστάσεις προστασίας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς ο επίσημος εορτασμός των Θεοφανείων  φέτος είχε προγραμματιστεί να γίνει στην εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας, στην Αγία Νάπα,  στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου. Ωστόσο, «λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα υπάρχουν επίσημοι προσκεκλημένοι και ο εορτασμός θα τελεστεί προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειου, στη παρουσία τοπικών αρχών και με μόνο 75 άτομα, όπως προνοούν τα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας».

Πρόσθεσε πως σε όσες εκκλησίες λειτουργούν δύο ιερείς, αύριο θα εργαστεί μόνο ένας προκειμένου να τελεστεί η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων σε όσο το δυνατόν περισσότερους ναούς και εξωκλήσια, ενώ σε ορισμένους θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη λειτουργία.

Σημείωσε επίσης πως «ο καθαγιασμός των υδάτων θα γίνει εντός των ιερών ναών και εξωκλησιών και σε καμία παραλία δεν θα τελεστεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού».

Ο Αρχιμανδρίτης είπε ακόμα ότι σήμερα παραμονή των Θεοφανείων τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Εφραίμ που υπάρχει στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας έγινε δέηση για την ενίσχυση των ασθενών, του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που εργάζεται στο Νοσοκομείο, ενώ ακολούθησε στον υπαίθριο χώρο του δημόσιου νοσηλευτηρίου, ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου είπε πως «δυστυχώς φέτος, λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊού, δεν θα τελεστεί η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Αγιο Γεώργιο τον Εξορινό και η καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην παραλία της Γλώσσας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Από το 2016 που άρχισε να τελείται η Λειτουργία και ο καθαγιασμός των υδάτων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα  πραγματοποιηθεί».

Αυτό, συνέχισε «είναι κάτι που μας λυπεί, αλλά πάνω απ΄όλα θέτουμε την υγεία του κόσμου. Ευελπιστούμε πως τον επόμενο χρόνο οι συγκυρίες θα είναι τέτοιες που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε σε όσο το δυνατό περισσότερες εκκλησίες στα κατεχόμενα εδάφη μας».