Επ. Αμμοχώστου: Έκρηξη κινητού στην τσέπη 35χρονου - Αιτίες και τι πρέπει να ξέρουμε


Έντονο προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι ένας 35χρονος στην επαρχία Αμμοχώστου κινδύνευσε μετά από έκρηξη του κινητού του που είχε στην τσέπη του με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν εγκαύματα λόγω ξαφνικής έκρηξης ή πυρκαγιάς στην μπαταρία ενός κινητού. Ακολουθούν μερικοί από τους συνηθεις λόγους για τους οποίους οι μπαταρίες των smartphone εκρήγνυνται και παίρνουν φωτιά.

Πιο κάτω ενδεικτικές φωτογραφίες όπως δημοσιεύτηκαν στη σελίδα coffeevibesmagazine

Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια

Το πρώτο και το πιο προφανές είναι μια διογκωμένη ή διογκωμένη μπαταρία. Εάν η μπαταρία φουσκώσει, σκουπίστε αμέσως το τηλέφωνο. Ένα τηλέφωνο με φουσκωμένη μπαταρία μπορεί να είναι επικίνδυνο στη χρήση. Να αναζητάτε πάντα τυχόν αλλαγές στο σχήμα της συσκευής σας, συμπεριλαμβανομένης μιας προεξέχουσας οθόνης ή μιας ανομοιόμορφης πλάτης.

Χρήση τηλεφώνου που είναι κατεστραμμένο

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τηλέφωνο που είναι κατεστραμμένο ή σπασμένο από κάπου. Μια ραγισμένη οθόνη ή πλαίσιο μπορεί να αφήσει νερό ή ιδρώτα να εισχωρήσει στη συσκευή ή στην μπαταρία και να καταστρέψει τα εσωτερικά εξαρτήματα που οδηγούν σε χημική αντίδραση. Η ζημιά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βραχυκύκλωμα, υπερθέρμανση και άλλους λόγους που μπορεί να αναγκάσουν το smartphone να εκραγεί ή να πιάσει φωτιά.

Χρήση ψεύτικων ή διπλών φορτιστών

Να είστε πολύ προσεκτικοί με τους φορτιστές που χρησιμοποιείτε. Να μένετε πάντα σε αυτά που συνοδεύουν τα smartphone σας ή να προτιμάτε μόνο φορτιστές πιστοποιημένους από την εταιρεία. Μην προσπαθήσετε ποτέ να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας φθηνούς ή διπλούς φορτιστές. Επίσης, η χρήση φορτιστών υψηλότερης ισχύος μπορεί να καταπονήσει την μπαταρία του τηλεφώνου σας.

Χρήση προσαρμογέα τρίτου κατασκευαστή ή άλλα καλώδια

Συνιστάται πάντα να φορτίζετε το smartphone σας με το αρχικό καλώδιο και τον προσαρμογέα. Η χρήση φορτιστή οποιασδήποτε άλλης μάρκας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην μπαταρία του smartphone σας. Τα καλώδια φόρτισης και οι προσαρμογείς τρίτων μπορεί να υπερθερμάνουν τη συσκευή και να οδηγήσουν σε βραχυκύκλωμα στην μπαταρία. Επίσης, φροντίστε να μην αναμιγνύετε ποτέ καλώδια  καθώς διαφορετικές μονάδες έχουν διαφορετικά επίπεδα ισχύος

Χρήση κατεστραμμένων καλωδίων

Φροντίστε τα καλώδια σας. Εάν το καλώδιο του τρέχοντος φορτιστή σας ξεφτίζει ή φαίνεται να έχει λιώσει, ήρθε η ώρα να πάρετε ένα νέο καλώδιο. Τα κατεστραμμένα καλώδια όχι μόνο μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα φόρτισης αλλά αποτελούν επίσης κίνδυνο πυρκαγιάς. Προσπαθήστε να μην τυλίγετε τα καλώδια πολύ σφιχτά. Επίσης, να θυμάστε πάντα να αποσυνδέετε τον φορτιστή από την πρίζα αντί να τραβάτε απλώς το καλώδιο.

Χρήση τρίτων ή ψεύτικων μπαταριών

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μπαταρίες τρίτων ή ψεύτικες μπαταρίες. Η χρήση τέτοιων μπαταριών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Μια κακώς κατασκευασμένη μπαταρία ιόντων λιθίου μπορεί να υπερθερμανθεί, να πάρει φωτιά και να εκραγεί.

Χρήση προσαρμογέων φόρτισης αυτοκινήτου για φόρτιση του τηλεφώνου

Η χρήση power bank για τη φόρτιση του τηλεφώνου σας ενώ οδηγείτε είναι πιο ασφαλής σε σύγκριση με τη χρήση των προσαρμογέων φόρτισης αυτοκινήτου. Αυτό συμβαίνει επειδή, στην Ινδία, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων λαμβάνουν αξεσουάρ εγκατεστημένα από τρίτους προμηθευτές και η ποιότητα της καλωδίωσης δεν είναι πάντα σίγουρη και μπορεί να είναι αξιόπιστη. Μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική αύξηση της ισχύος που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη του τηλεφώνου σας.

Υπερφόρτιση του τηλεφώνου σας

Δεν είναι πάντα απαραίτητο να φορτίζετε το τηλέφωνό σας μέχρι το 100%. Είναι καλή συνήθεια να σταματήσετε τη φόρτιση της μπαταρίας μετά από 90%, καθώς αυτό παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Μην ξεχνάτε ότι η υπερφόρτιση του τηλεφώνου σας μπορεί να προκαλέσει επέκταση της μπαταρίας και να γίνει επικίνδυνο. Θυμηθείτε ότι αυτό είναι συζητήσιμο και δεν υπάρχει σαφής μελέτη σχετικά με αυτό, αλλά υπάρχουν πιθανότητες η ολονύκτια φόρτιση να επηρεάσει την μπαταρία του τηλεφώνου σας. Η υπερφόρτιση συνήθως δεν καταστρέφει την μπαταρία του smartphone σε ένα μήνα ή ένα χρόνο. Η ζημιά, εάν προκληθεί, προκαλείται συνήθως μετά από μακρά περίοδο ολονύκτιας φόρτισης.

Αφήνοντας το smartphone σε ακραίες θερμοκρασίες για μεγάλη διάρκεια

Οι μπαταρίες των smartphone είναι βελτιστοποιημένες για να λειτουργούν σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας. Η τακτική έκθεση του smartphone σας σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στην μπαταρία. Ένα smartphone μπορεί να υπερθερμανθεί όταν αφεθεί σε άμεσο ηλιακό φως ή σε κλειστό αυτοκίνητο για μεγάλη διάρκεια. Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας δεν υπόκειται σε περιττή θερμότητα όταν φορτίζει. Επομένως, κρατήστε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως ή άλλες πηγές θερμότητας, ιδιαίτερα όταν φορτίζεται. Ενώ η θερμότητα είναι ο χειρότερος εχθρός της μπαταρίας του τηλεφώνου σας, η υπερβολική κρύα θερμοκρασία μπορεί επίσης να το βλάψει. Η μπαταρία του τηλεφώνου σας έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να λειτουργεί εντός συγκεκριμένου εύρους θερμοκρασίας -- μεταξύ 32-95 βαθμών Φαρενάιτ.

Φορτίστε το τηλέφωνό σας συνδέοντάς το σε πολύπριζο ή καλώδιο επέκτασης

Η χρήση πολύπριζου ή καλωδίου επέκτασης αυξάνει τον κίνδυνο βραχυκυκλωμάτων. Αποφύγετε τη φόρτιση του τηλεφώνου σας χρησιμοποιώντας αυτά.

Υπερφόρτωση του chipset του τηλεφώνου

Η υπερβολική χρήση με gaming και πολλαπλές εργασίες μπορεί να προκαλέσει γρήγορη θέρμανση του smartphone. Ο κύριος λόγος για τη ζέστη είναι ο επεξεργαστής. Για να διατηρήσουν τις συσκευές ασφαλείς, οι κατασκευαστές προσθέτουν πολλούς μηχανισμούς ψύξης για ασφάλεια. Ωστόσο, συνιστάται να ξεκουράζετε το smartphone σας για λίγα λεπτά εάν αισθάνεστε ότι ζεσταίνεται πολύ.

Πηγή: coffeevibesmagazine